Többszörösen is igazolta a Smer minisztere, mekkora homofób!

2019. május 16. - 14:30 | Belföld

Ľubica Laššáková, a Smer kulturális minisztere nem írta alá az LGBTI közösség (leszbikusok, melegek, bi-, transz- és interszexuálisok) által benyújtott dotációs kérvényeket. A támogatásokat az erre felállított szakmai bizottság magas pontszámmal javasolta jóváhagyásra.

Többszörösen is igazolta a Smer minisztere, mekkora homofób!
Ľubica Laššáková (Fotó: TASR)

Az említett projektek között van például a Másság filmfesztivál, de a pozsonyi Szivárvány Pride felvonulás is, amelyeket évek óta megrendeznek Pozsonyban, és mostanáig semmi gond nem akadt a támogatások megítélésével, különösen úgy, hogy arra a hátrányos helyzetű csoportok által képviselt kultúrát érintő dotációs programon belül pályáztak.

Az Inakosť, a Dúhový Pride Bratislava szervezetek és a Nomantinels színház összesen nyolc projektre nyújtott be kérvényt, a minisztérium döntése pedig megdöbbentette őket.

Az Inakosť ügyvezető igazgatója, Martin Macko elárulta, hogy a filmfesztivált 2008-tól kezdődően minden évben támogatta a kulturális tárca. Most azzal indokolták a támogatás elutasítását, hogy a benyújtott projektjeik nem ütöttek meg egy bizonyos szintet és a szakmai bizottság elutasította őket. A szervezet kíváncsi volt a bizottság értékeléseire, ezért kikérte azokat.

"Annak ellenére, hogy ismételten elutasították a teljes értékelés kiadását, a részlegesen hozzáférhető dokumentumokból is kiderül, hogy a bizottság nyolcból hat projekt támogatását javasolta" - emlékeztetett Macko.

A filmfesztiválra az eddigi legmagasabb összeget, 35 ezer eurót, míg a Pride-ra 19 ezer eurót ítéltek meg.

Ehhez képest a minisztérium a bizottság álláspontjára és a rendelkezésre álló pénzeszközökre hivatkozva utasította el a támogatást és ezt meg merték írni hivatalos levélben.

A dotációs irányelv szerint a végső szó a miniszteré, így az Inakosť szerint kizárólag Ľubica Laššáková lehetett az, aki elutasította az összeset. Fel is szólították, hogy ezt magyarázza meg.

(SME/SITA)