Többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket a radioaktív anyagok szintje az Érsekújvár melletti termálfürdőben

2021. július 19. - 15:54 | Régió

Szombaton számolt be portálunk arról, hogy az Érsekújvári járáshoz tartozó podhájskai (Bellegszencse) termálfürdő vizében olyan mértékű radioaktivitást mutattak ki, ami jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. A környezetvédelmi minisztérium ellenőrzése szerint manipulálták a víz összetételéről szóló elemzések eredményeit.

Többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket a radioaktív anyagok szintje az Érsekújvár melletti termálfürdőben
wikipédia

A szaktárca vizsgálódása kiderítette, hogy néhány radioaktív anyag szintje többszörösen meghaladja az egészségügyi határértéket. A fürdő üzemeltetője 2020 végén nyújtotta be a víz összetételéről szóló elemzések eredményeit, hogy annak alapján a szakértői bizottság engedélyezze a geotermikus furat működését. Rendőrségi vizsgálódás azonban kiderítette, hogy az elemzést benyújtó szakértő elhallgatta a vízben található radioaktív elemek jelenlétét.

A termálfürdő tulajdonosa a község, és a polgármester, Roman Ivan meggyőződése, hogy célirányos támadás folyik annak érdekében, hogy likvidálják a létesítményt. Szerinte valakit zavar az, hogy a fürdő a településé, hiszen úgy véli, minden geotermikus víz radioaktív.

TASR