Többtucatnyi embert temetett be egy nepáli földcsuszamlás

2020. szeptember 3. - 17:45 | Külföld

Legalább tizenkét ember vesztette életét és 36-an eltűntek Nepál északnyugati részén a heves esőzések keltette villámárvizekben és egy földcsuszamlásban - közölte Murari Vaszti nepáli belügyi szóvivő csütörtökön.

Többtucatnyi embert temetett be egy nepáli földcsuszamlás
Illusztrációs felvétel (TASR/AP)

Az illetékes szerint ez az idei monszunévszak eddigi legnagyobb katasztrófája.

Vaszti arról számolt be, hogy mentőegységek eddig egy tucat holttestet emeltek ki a sáros törmelék közül az északnyugati Baglung körzetben, ahol csaknem harminc házat ragadott magával az ár, illetve söpört el egy földcsuszamlás pirkadat előtt.

Mint mondta, a keresési munkálatok még zajlanak, s félő, hogy az áldozatok száma emelkedni fog.

"Ez az idei év legnagyobb természeti katasztrófája" - hangsúlyozta a szóvivő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

"Negyvennyolc áldozatról vannak értesüléseink - tizenkét halott és harminchat eltűnt - , de a számuk még magasabb lehet, mert sokan még aludtak, amikor a törmelék alá kerültek"

- tette hozzá.

Szantos B. Pudjal, a hadsereg egyik szóvivője szerint a mentési munkálatokat a heves esőzés akadályozza, így a helikopterek sem tudnak eljutni a távoli térségbe.

Az árvizek és földcsuszamlások megszokott jelenségnek számítanak a hegyvidéki Nepálban a monszunévszak során, amely rendszerint júniusban kezdődik és általában szeptember közepéig tart. Hivatalos adatok szerint az idén eddig 287 ember halt meg és 154-en sérültek meg, illetve 114-en tűntek el az áradások következtében.

MTI