Tojásba zárta Budapestet az alistáli fiatal - egyre többen rajongnak a jópofa találmányért

2015. szeptember 22. - 17:54 | Régió

Nem mindennapi formátumú térképet tervezett az alistáli formatervező, Sátor Dénes, mellyel a jövőben szórakoztatóbbá, praktikusabbá és stresszmentesebbé teszi a városi sétákat.

Tojásba zárta Budapestet az alistáli fiatal - egyre többen rajongnak a jópofa találmányért
Fotók: Behance.net - Registered copyright ® 2015

Nem gyűrődik, nyomogathatjuk, zoom-olhatunk rajta – csupa hasznos tulajdonsággal rendelkezik az összetörhetetlen tojás, melyre Dénes tökéletesen ráillesztette Budapest belvárosának térképét.

A térképtojás tökéletesen illeszkedik a tenyérbe, emellett pedig stresszlabdaként is tökéletesen alkalmazható. A térképen más-más színnel lettek kiemelve a kerületek, továbbá egy logikus és praktikus jelmagyarázat is tartozik hozzá. A Budapestre kalibrált tojáson 11 kerület térképét láthatjuk, feltüntetve a tömegközlekedési csomópontokat, vonalakat, látványosságokat, fontos intézményeket, parkokat.

A Budapesten tanuló 24 esztendős formatervező az EggMap nevet adta alkotásának, amelynek születéséről szívesen mesélt a Paraméternek.

Minek köszönhető, hogy kipattant a fejedből a tojástérkép ötlete?

Az ötlet pár évvel ezelőtt született meg a fejemben, amikor barátaimmal egy szülinapi bulira készültünk. Rengeteg léggömböt fújtunk fel, s ekkor jött az ötlet: mi lenne, ha rugalmas anyagot használnék fel információ tárolására. Tovább dolgoztam az ötleten, majd innen jutottam el egészen a térképig.

Az EggMap egyelőre csupán egy koncepció. Mikorra várható az első kész prototípus?

Terveink szerint az első prototípus még az idén elkészül, legalábbis dolgozunk azon, hogy az emberek mielőbb kezükbe foghassák a különös találmányt és saját bőrükön is megtapasztalhassák a tojástérkép által nyújtott előnyöket és természetesen a szórakozást is. Ebben rengeteg segítséget kapok a bátyámtól, valamint a Point of You designstúdiótól, ahol jelenleg dolgozom.

Alig jelent meg a tojás koncepciója, máris hatalmas érdeklődés fogadta nemcsak Magyaroszágról, hanem külföldről is.

Ez így van, sokan érdeklődnek külföldről, s ajánlják fel segítségüket. Ezen kívül sok külföldi magyartól is kapok levelet, ami különösen jól esik. Magam sem gondoltam volna, hogy ilyen rövid idő alatt ekkora népszerűségnek örvend majd a találmányom. Talán az egyszerűsége az, ami megfogta az embereket, ebben rejlik a varázsa.

Elképzelhetőnek tartod, hogy az emberek egyszer térképek, sőt, akár GPS helyett is az EggMap segítségével tájékozódjanak bárhol a világon?

Ezt azért nem gondolnám. Az EggMap egy funkcionális és jópofa megoldás, mely egy mindennapi problémát, egy teljesen szokatlan úton old meg. De azt persze nem gondolom, hogy teljes mértékben kiváltaná a GPS-t vagy a térképeket , de egy városnéző sétához mindenképp kellemesebb megoldás, és persze viccesebb is mint egy hagyományos térkép.

Ráfér egy tojásra egy egész város?

Ez a város nagyságától függ. Ha az egész város nem is, az a része ráfér a tojásra, ami a turisták szempontjából a legnépszerűbbnek számít. Ezen kívül pedig a tojás nemcsak térképek, hanem bármilyen adatok tárolására, nagyítására is kitűnően alkalmas.

Mit szóltak az otthoniak a sikerekhez és annak, hogy lépten-nyomon rólad hallhatnak, olvashatnak a médiában?

Mindenki nagyon izgatott volt és természetesen örültek neki. A 83 éves nagymamám igazi „cybernagyivá” vált, mióta elkezdtek a találmányommal foglalkozni a sajtóban. :)

Dénes további találmányai IDE kattintva érhetők el.

-para-

Címkék: térkép, Sátor Dénes