Tojók és kakasok pusztultak el madárinfluenzában Dunaszerdahelyen

2021. november 24. - 07:00 | Régió

Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet (ŠVPS) tájékoztatott, hogy H5N1 típusú aviáris influenza miatt pusztultak el egy magántenyészet baromfijai Dunaszerdahelyen.

Tojók és kakasok pusztultak el madárinfluenzában Dunaszerdahelyen
Illusztráció - Cséfalvay Á. András (archívum)

Egy kisállattartó tenyészetében fertőződtek meg a baromfik. Az illető 11 tojót és 3 kakast tartott. Három tojó és egy kakas váratlanul elpusztult, majd mindennemű tünetek fellépése nélkül hamar követte őket az udvar többi baromfija is - tudatta az ŠVPS.

A felügyelet zólyomi laboratóriuma november 19-én igazolta, hogy a madárinfluenza H5N1-es ága fertőzte meg az udvar állatait. Közölték, a regionális állategészségügy ezt követően EU-s és szlovák törvénykezésnek megfelelő készenléti terv alapján járt el, hogy megállapítsák a fertőzés forrását.

Az előzetes vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a baromfiállományt vadon élő madarak fertőzhették meg, mivel a tyúkok és kakasok is mozoghattak a szabadban.

Az állategészségügyi felügyelet emiatt védelmi övezetet rendelt el a tenyészet 3 kilométeres környezetében, megfigyelési zónát pedig a 10 kilométeres környezetében.

(SzT)