Tökéletes kerékpárváz 185 cm felettieknek

2022. január 26. - 10:41

A tökéletes méretű kerékpár kiválasztása és méretre állítása egyébként sem könnyű, pláne nem akkor, ha az ember az átlagosnál magasabb vagy éppen alacsonyabb. Alábbi cikkünkben az extra magas (185 cm feletti) kerékpárosoknak adunk tippeket a Bikepro.hu kerékpár webshop csapatának segítségével!

Tökéletes kerékpárváz 185 cm felettieknek

Mérni, mérni, mérni…

Talán nem meglepő, de a váz nagyságának meghatározásához mindenképpen szükségünk lesz egy mérőszalagra, vízmértékre vagy vonalzóra. A legfontosabbak, amelyek méretét meg kell határoznunk, a felsőcső és a nyeregvázcső hossza, a fejcső, valamint a nyereg- és kormánymagasság.

A felsőcső hosszát úgy kapjuk meg, ha a homlokcső középvonalától a nyeregvázcső vonaláig mérünk egyet vízszintesen vízmértékkel vagy vonalzóval. Ezután nézzük meg a nyereg és a kormány közötti távolságot, valamint a kormányszár hosszát. Végül elérkeztünk az egyik legfontosabb méréshez: a nyeregmagasság meghatározásához. Ezt a pedál típusa és a hajtókar mérete is befolyásolja, ezzel számolni szükséges a mindenkori mérésnél.

Szerencsés (vagy mégse annyira szerencsés) esetben a bicikli nyeregváz- és felsőcsövének hossza növelhető, a homlokcső hossza pedig nyújtható a biciklin. Ez azonban az ideális vázszög, a tengelytáv és a súlypont rovására történik meg. A legtöbb márka termékei az M-es vázmérettel rendelkezők számára tökéletesek. Aki ennél kisebb vagy nagyobb kerékpárt választ, annak sajnos le kell mondania a kényelem legmagasabb fokáról. Ez jól ellensúlyozható lenne egyedi kerékméretek kialakításával, ám erre mindeddig a mountain bike-on kívül más típusú kerékpárok között nem található példa.

Sem a megfelelő vázméretet, sem pedig a testhezálló biciklit nem könnyű megtalálni. A Bikepro.hu kerékpár webshop csapata azonban segíthet meghatározni, hogy melyek azok a kerékpár vásárlási szempontok, melyek alapján rátalálhatunk álmaink bringájára.

És mi a helyzet a kormánnyal?

A kormány többnyire egyenes, kissé ívelt vagy az országúti kerékpárokra jellemzően hajlított alakú lehet. A kormány típusától függetlenül helyzetét a kormányszár emelésével, távolságát pedig a kormányszár kicserélésével lehet megváltoztatni. Ha a dőlésszög is állítható, akkor a két jellemző együttesen, nagyon egyszerűen módosítható.

A kormány jellemzője még a vállszélesség, valamint az előrehajlítás hossza és a visszahajlítás esése országúti kerékpárok esetén. Ma már az egyenes kormányok is rendelkeznek visszahajlítással, mely lehetővé teszi a kerékpáros természetes testtartását. Minél szélesebb a kormány, annál biztosabb az irányítás és könnyebb a légzés menet közben, ám azoknak, akiknek nem széles a válluk, egy közepesen széles kormány is kényelmes lesz.

A kormány mellett a nyereg, a hajtókar és a pedál beállítását is el kell végezni. Ha azonban mindennel megvagyunk, a kerékpár valóban testreszabott és komfortos lesz.

(PR-cikk)