Töketlen volt a rendőrség az agresszív oltásellenesekkel szemben, a kormányfő szerint ez nem ismétlődhet meg

2021. július 30. - 14:59 | Belföld

Eduard Heger (OĽANO) kormányfő szerint nem ismétlődhet meg az, ami a Pozsony központjában zajló csütörtöki tüntetésen történt: hogy a tüntetők elállják a Hodzsa tér körül vezető utakat, a rendőrség pedig csak órák múlva lépjen fel ellenük. „Ilyesmi nem történhet meg, és a rendőrség feladata, hogy az efféle gyülekezetekkel elbírjon” – jelentette ki.

Töketlen volt a rendőrség az agresszív oltásellenesekkel szemben, a kormányfő szerint ez nem ismétlődhet meg
Fotó: TASR

A kormányfő szerint a demokrácia vívmánya, hogy az emberek kifejezhetik a véleményüket. De mint állítja, ezt tisztelettudóan kell tenniük, és anélkül, hogy mások szabadságát korlátoznák. „A rendőrségnek szabályoznia kellene az ilyen gyülekezeteket. Hogy az emberek elmondhassák a véleményüket, de semmi esetre sem veszélyeztethessenek másokat, az újságírókat sem, akik csak a munkájukat végzik” – állapította meg Heger.

Több százan tüntettek csütörtök reggeltől a pozsonyi Hodzsa téren, az elnöki palota előtt a járványügyi intézkedések, valamint Zuzana Čaputová köztársasági elnök, a kormány és a parlament ellen. Röviddel 11 óra után a tüntetők kivonultak a tér körüli utakra, és blokkolták a forgalmat. Emiatt kocsisorok alakultak ki a városközpontban, és a városi közlekedés útvonalát is meg kellett változtatni. A tüntetők a Kollár tér felé is vonultak, ahol szintén elállták az útkereszteződést. A tüntetést kisebb incidensek kísérték az arra járó sofőrökkel, gyalogosokkal és az ott lévő újságírókkal. A rendőrség szerint a tüntetésen körülbelül 1000-1500-an vettek részt.

A rendőrség sokáig nem avatkozott bele a tüntetés menetébe. Azt állították, hogy nincs rá törvényes okuk, és hogy nem történt jelentős rendbontás. A tüntetést csak 20:00 óra után kezdték el feloszlatni. A résztvevőket fokozatosan kiszorították a Hodzsa tér környéki utakról. Az elnöki palota előtti tüntetés pénteken is folytatódik. Egyelőre csak több tízen vesznek rajta részt.

TASR