Tomáš Drucker lemond és távozik a politikából!

Szlovákia elfogyasztott egy újabb belügyminisztert.

Tomáš Drucker lemond és távozik a politikából!
Tomáš Drucker (Fotó: TASR)

Tomáš Drucker Robert Kaliňák lemondása és a kormány átalakítása után került át az egészségügyi minisztériumtól a belügyi tárcához. A tüntetések résztvevői azt várták tőle, hogy leváltsa Tibor Gašpar országos rendőrkapitányt, és a múlt héten bejelentette, meghozta a végérvényes döntését vele kapcsolatban. Csütörtökön azonban kórházba kellett szállítani őt egészségügyi problémái miatt.

A döntést tehát elhalasztotta hétfőre, délelőtt pedig bejelentette, sajtótájékoztatót tart. Ezen azt mondta, nem tartja helyénvalónak leváltani Gašpart, ellenben ő maga benyújtja lemondását. Három héttel azután, hogy elfoglalta helyét a Pellegrini-kormányban.

Mint fogalmazott, nem talált rá bizonyítékot, hogy Gašpar lenne a hibás a rendőrség által elkövetett hibákért.

Kifejtette, nem szeretné tovább polarizálni a társadalmat Tibor Gašpar leváltását vagy meghagyását illetően, a belügyminiszteri funkciót pedig elmondása szerint az elejétől fogva nem érzi magáénak.

Elárulta, döntéséről nem konzultált a koalíciós pártok vezetőivel, csak bejelentette a miniszterelnöknek, Peter Pellegrininek, aki tudomásul vette, de nem volt elégedett.

"A személyes integritás fontos számomra, és ha olyan döntést várnak el tőlem, amely polarizálja a társadalmat, akkor így kell döntenem" - fogalmazott.

Hangsúlyozta, távozik a politikából, mivel nem tudta lecsillapítani a kedélyeket, és úgy gondolja, Gašpar leváltása sem eredményezne nyugalmat.

(parameter)