Tombol a hőség Ausztráliában - van hely, ahol 49 Celsius-fokot mértek

2018. december 27. - 12:23 | Külföld

A december végi átlagosnál 10-14 Celsius-fokkal melegebb idő van Ausztrália déli államaiban, nyugaton a hőmérő higanyszála csütörtökön elérte a rekord közeli 49 Celsius-fokot.

Tombol a hőség Ausztráliában - van  hely, ahol 49 Celsius-fokot mértek
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Karácsony után szélsőséges hőhullám tört be az ötödik földrészre, a helyi meteorológiai intézet szerint csütörtökön az ország északi és középső területein mindenhol 40 Celsius-fok feletti volt a hőmérséklet, az észak-nyugat-ausztráliai Pilbara térségében 49 Celsius-fok. Ez alig marad el minden idők legmelegebb december végi hőmérsékletétől, 50,7 Celsius-foktól, amelyet 1960-ban mértek Ausztráliában.

A hőhullám még fokozódni fog, és egészen újévig megmarad az előrejelzések szerint.

Szélsőségesen meleg az idő Dél-Ausztrália és Új-Dél-Wales államokban és Queensland középső területein is, ahol szerdán 10-14 Celsius-fokkal volt melegebb az ilyenkor szoksásonál.

Dél-Ausztráliában is meghaladta a 40 Celsius-fokot a hőmérséklet, Adelaide-ban és térségében 41-46 Celsius-fokot mutat a hőmérő - adta hírül az ABC nemzeti műsorszolgáltató. A televízióban bemutatott riport szerint karácsonykor az emberek egyik kedvenc időtöltése volt, hogy slagokból locsolva vívtak vízi csatákat a kertvárosokban.

Az egész országban figyelmeztettek a hirtelen fellobbanó tűz veszélyére, és azt tanácsolták az embereknek, hogy ne tartózkodjanak a napon, fogyasszanak elegendő folyadékot, elkerülendő a hőgutát.

(MTI)

Címkék: hőhullám