Tombol a koronavírus a parlamenti képviselők közt

2020. december 20. - 16:50 | Belföld

A Nemzeti Tanács képviselői a rendkívüli járványhelyzet idején is szavazhatnának, például távolról, ahogyan azt más országokban is teszik, véli Tomáš Valášek (Za ľudí), az európai ügyekért felelős bizottság elnöke.

Tombol a koronavírus a parlamenti képviselők közt
Illusztrációs felvétel (TASR)

A TASR-nek elmondta, még áprilisban felvázolta a Nemzeti Tanács vezetőségének, hogyan is működnek a világ tanácsai ebben az időszakban. „Végeztem egy kis felmérést a működő parlamentekről, így például Brüsszelről, Németországról és másokról. Ezután felvázoltam, hogyan működhetnénk a veszélyhelyzetben“ – magyarázta. Megjegyezte, hogy a világjárvány első hulláma után is egyértelmű volt, hogy bizonyos körülmények között a parlamentek nem tudnak határozatot hozni.

Állítása szerint javaslatát a parlament vezetőségével is megosztotta, azonban ezt minden komolyabb válasz nélkül hagyták.

„Kár, hogy akkor nem vezettük be az általam ajánlott intézkedéseket. Akkor ugyanis mindenki eleget tudott volna tenni a szavazási kötelességének és a karanténnak egyaránt. Ez technikailag nem megoldhatatlan“

– fűzte hozzá. Példaként említette az Európai Parlamentet, amely távolról is működhet, az EP-képviselők otthon dolgoznak, videohívások, e-mailek segítségével kommunikálnak.

A TASR-nak kifejtette, hogy az általa készített „memorandumban“ számos technikai kérdésre rámutatott. Szerinte ez nem volt bonyolult, csupán lehetőséget ajánlott a szavazáshoz és a vitákban való részvételhez még távolról is.

„Úgy gondolom, hogy ezek a tervek gyönyörűen kivitelezhetőek lennének. Nem lennének könnyűek vagy olcsók. Több technológia megvásárlásával járna, de körülbelül egy évünk volt ezek bebiztosítására. Már rég megtehettük volna"

- tette hozzá.

(čas.sk)