Tombol a szélvihar az egész országban, fákat csavar ki!

2020. február 4. - 11:19 | Belföld

Országszerte rengeteg dolguk akad a tűzoltóknak a viharos szél miatt.

Tombol a szélvihar az egész országban, fákat csavar ki!

A reggeli óráktól már több mint 77 helyre riasztották a tűzoltókat az országban. A legtöbb esetben leszakított faágak miatt volt rájuk szükség olyan helyeken, ahol az ágak akadályozták a forgalmat, illetve parkoló autókra zuhantak.

Púchovban és környékén árvizek miatt volt szükség a tűzoltók segítségére.

A tűzoltóság legfrissebb tájékoztatása szerint eddig a Besztercebányai, a Pozsonyi, a Nagyszombati és a Trencséni kerületben volt a legtöbb riasztásuk a szél miatt.

„A rendkívüli erősségű szél fákat csavart ki, amelyek akadályozzák a közlekedést, valamint veszélyt jelentenek a parkoló járművekre”

– írja a tűzoltóság a Facebook-oldalán.

Amint arról korábban beszámoltunk, rendkívül erős szelet jósoltak a meteorológusok keddre, szinte az egész ország területére figyelmeztetést adtak ki. A figyelmeztetés kedden reggel 9 órakor lépett érvénybe: a Csallóközben és az ország nyugati felében másod-, Pozsonyban és környékén viszont harmadfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint egyebek mellett a Dunaszerdahelyi, Komáromi, Galántai, Érsekújvári, Lévai, Vágsellyei és Szenci járásban reggel 9 órától 18 óráig akár 105 km/órás széllökések is előfordulhatnak. Itt a szél ereje várhatóan 18 óra után némileg csökken – akkor már csak elsőfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A belügyminisztérium tanácsai erős szél esetére:
  • ne tartózkodjanak rögzítetlen, nem stabil akadályok, tárgyak közelében
  • ne parkoljanak fák alá és közvetlen közelébe
  • zárják be és biztosítsák be az ablakokat
  • távolítsák el az udvarokról és az erkélyekről a rögzítetlen tárgyakat
  • ügyeljenek a háziállatok biztonságára
  • könnyű gépjárművekkel és üres teherautókkal lehetőség szerint ne közlekedjenek

(parameter)