Tömeges tesztelés: A nagyvállalatok önállóan is tesztelhetnek

2020. október 22. - 07:44 | Belföld

Azok a cégek és vállalatok, amelyek több mint 5000 dolgozót alkalmaznak, önállóan, az országos tesztelésen kívül is letesztelhetik a személyzetet. 

Tömeges tesztelés: A nagyvállalatok önállóan is tesztelhetnek
Fotó: TASR
Így zajlik majd a tömeges tesztelés – mutatjuk a pontos menetet

Az antigén teszteket a védelmi tárca fogja biztosítani számukra. A cégeknek továbbítaniuk kell a tesztelés eredményeit az Egészségügyi Információk Nemzeti Központjába (NCZI). A TASR hírügynökséget Martina Kovaľ Kakaščíková, a védelmi minisztérium szóvivője tájékoztatta szerdán.

„Azok a cégek és a vállalatok, amelyek élni akarnak ezzel a lehetőséggel, egy kérdőív kitöltésével regisztrálhatnak majd, amely az országos teszteléshez készített weboldalon lesz elérhető” – közölte a szóvivő. Önállóan bonyolíthatják le a tesztelést a rendelőintézetek és a laboratóriumok is, de nekik is továbbítaniuk kell az eredményeket a központba.

Október 30. és november 1., illetve november 6. és 8. között kerül sor Szlovákia lakosságának országos koronavírus-tesztelésére. A szűrővizsgálatokat 8:00 és 12:00, illetve 13:00 és 20:00 között fogják végezni. A tesztelés önkéntes alapú lesz, 10 éves kortól bárki részt vehet rajta.
A lakosok kiválaszthatják a nekik tetsző mintavételi helyet, a szűrővizsgálat az állandó lakóhelyen kívül is abszolválható. A helyiségeket fertőtleníteni fogják, a rendre a rendőrség és a katonaság fog felügyelni. A szűrővizsgálatokat egészségügyi szakemberek fogják végezni, akiket előre le fognak tesztelni. A mintákat biztonságosan fogják likvidálni.
Péntektől vasárnapig (október 23-25.) próbatesztelésre kerül sor a Námesztovói, a Tvrdošíni, az Alsókubini (Dolný Kubín) és a Bártfai (Bardejov) járásban.

(TASR)