Tömeges tesztelés: Sulík is örül, Remišová az egyetlen kakukktojás

2021. január 18. - 08:24 | Belföld

A vasárnapi kormányülés után, melyen megszületett a döntés a tömeges tesztelés formájáról, az SaS annak örül, hogy a lehetőségeikhez mérten sikerült átültetniük a javaslataikat, a Za ľudí ugyanakkor más véleményen van, mint a többiek.

Tömeges tesztelés: Sulík is örül, Remišová az egyetlen kakukktojás
Fotó: Cséfalvay Á. András (archívum)
Kapcsolódó cikk:

Kilenc napig tart, aztán kell az igazolás – minden, amit jelenleg tudni lehet az országos tesztelésről!

Richard Sulík SaS-elnök a Facebookon nyilatkozott minderről.

"Egyebek mellett szuper, hogy több mobil tesztpont lesz és hosszabb ideig működnek majd. A munkáltatók is tesztelhetnek önkéntesen, miközben megkapják az ehhez szükséges útmutatót, ugyanakkor tesztelhetnek saját munkahelyi egészségügyi szolgálatukon, egy egészségügyi központon és egy általános orvoson keresztül is. A pénzügyminisztérium elkülöníti az erre szükséges pénzkeretet és a cégek megkapják a szükséges teszteket" - fogalmazott.

Sulík szerint bizonyára nem lesz mindenki elégedett a tesztelés elfogadott formájával. "Azzal dolgozunk, amink van, a legjobb tudásunk szerint. ELőre köszönöm azoknak, akik ezt megértik. s szorítok az egész országnak" - jegyezte meg Sulík.

Veronika Remišová (Za ľudí) kormányalelnök az egyedüli volt, aki a kormány tagjaként nem támogatta a tömeges tesztelésnek ezt a formáját, szerinte viszont nem politikai ellentétről van szó, csupán arról, hogy eltérő a véleményük arról, hogy mit tekintenek a legjobb megoldásnak.

Szavai szerint a Za ľudí örül annak, hogy sikerült érvényesíteni, hogy a 15 évnél fiatalabb gyerekeknek és a 65 évnél idősebbeknek ne legyen szükségük tesztre, ha szeretnének elmenni sétálni.

"A párton belül a szakemberekkel és orvosokkal folytatott tanácskozások után amellett foglalunk állást, hogy a tesztelés ugyan szükséges és hatékony, de csak a legfertőzöttebb régiókban, amiből ma nem kevés létezik" - fogalmazott.

Remišová szerint a tesztelés egy formája annak, hogy megállítsák a járvány terjedését, ugyanakkor nem orvosság rá. Úgyvéli, rendszeres tesztelésre van szükség a cégeknél, az állam támogatásával, egy érthető rendszer keretein belül. Jó lépésnek tartaná, ha az egyébként folyamatosan zajló antigéntesztelés kapacitásait is növelnék.

(TASR)