Tömeges tesztelésről nem tudnak a dunaszerdahelyi járásbeli roma közösségekben

2020. április 14. - 15:56 | Régió

Nagymagyar községben válságstáb ülésezett, Nagyabonyban katonai járművet láttak, Dunaszerdahelyen nem jártak tesztelők a Karcsai úton.

Tömeges tesztelésről nem tudnak a dunaszerdahelyi járásbeli roma közösségekben
A nagyabonyi romatelep (Fotó: Paraméter)

Kedden délelőtt katonai járművekre és mentőautóra figyelt fel egy helyi olvasónk Nagyabonyban, és ebből arra következtetett, hogy a helyi romatelepen jártak tesztelni a lakosokat. Érdeklődtünk Gányovics Júlia polgármesternőnél, aki elmondta, hogy ő maga is találkozott katonai járművel a faluban, viszont őt arról tájékoztatták, hogy csak áthaladnak a községen. A romatelep lakóival foglalkozó megbízott személy sem tud arról, hogy jártak volna ott hivatalosan tesztelni a lakosokat. Ugyancsak nem tud ilyesmiről Morvay György, a járási hivatal elöljárója.

A témában megkerestük Hájos Zoltán dunaszerdahelyi polgármestert is, és arról érdeklődtünk, kaptak-e értesítést arról, hogy a karcsai úti romatelepen tesztelni készülnének. Ő szintén nem tud ilyesmiről. Elmondta, hogy a karcsai úti lakók közül egyvalaki külföldön dolgozik, de ő ott maradt, másról viszont nem tud, aki kapcsolatban lett volna külföldivel. Elárulta azt is, hogy a lakókat ellátták szájmaszkokkal, azt viszont szavai szerint nehéz ellenőrizni, hogy az ennek hordására vonatkozó szabályokat betartják-e.

Nagymagyar községben a múlt héten igazolódott be az egyik lakosról, hogy koronavírus-pozitív, erről a község a Facebook-oldalán is tájékoztatott:

A faluból a Facebookon többen panaszkodtak arra, hogy az illető hozzátartozói egyáltalán nem tartják be a karantén feltételeit. Ez ügyben kedden délelőtt ülésezett a válságstáb a faluban, amire meghívták Peter Pollákot, az OĽaNO európai parlamenti képviselőjét is, aki egyszersmind tagja az országos állandó válságstábnak is. Pollák ugyancsak a Facebookon írt arról, hogy a falu megpróbálja elkerülni, hogy karantén alá helyezzék egy részét azok miatt, akik felelőtlenül viselkednek.

(parameter)