A tömeges tiltakozás ellenére megrendezik az újévi tűzijátékot Sydneyben

2019. december 29. - 17:05 | Külföld

Bár már 260 ezren aláírták a felhívást a bozóttüzek övezte Sydney újévköszöntő tűzijátékának lemondására, az ausztrál nagyváros illetékesei vasárnap közölték, hogy megtartják a látványos rendezvényt.

Az aláírók felhívásukban azt javasolták, hogy a tűzijáték költségeit fordítsák a három hónapja kezdődött bozóttüzek elleni harcra. Sydney idén 6,5 millió ausztrál dollárt költött az ünnepi tűzijátékra. A Change.org nevű szervezet felhívásában azzal érvel, hogy ezt a pénzt inkább költsék az önkéntes tűzoltók kompenzálására és a brutális szárazságtól szenvedő gazdák megsegítésére.

"Elegendő füst van már a levegőben, a hatalmas tűzijáték egyeseknek újabb traumát okozhat. 2019 katasztrofális év volt az árvizek és a tüzek miatt Ausztráliában, minden szövetségi államnak nemet kell mondania a tűzijátékokra" - írták.

Az ausztrál bozóttüzek eddig 3,4 millió hektár területet perzseltek fel, a lángokban kilenc ember vesztette életét, köztük két önkéntes tűzoltó. Mérgező füst borít hetek óta számos nagyvárost, köztük Sydneyt. A tüzek leginkább Új-Dél-Wales Szövetségi Államot sújtják, amelynek Sydney a fővárosa.

A sydneyi önkormányzat szóvivője vasárnap közölte, hogy "megértik az emberek aggodalmait", de az ünnepi tűzijáték lemondásának "semmilyen gyakorlati előnye nincs".

"Tizenöt hónapja készülnek a rendezvényre, a költségvetés nagy részét, amelyet az emberek biztonságára és a takarításra fordítanak már elköltötték" - tette hozzá.

"A tűzijáték lemondása komoly anyagi károkat okozna Sydneynek, és romba döntené azon több tízezer ember tervét, akik az ország más részeiből és külföldről lefoglalták repülőjegyeiket, szállásukat és az éttermet szilveszter estéjére" - magyarázta.

Az önkormányzat közölte, hogy 620 ezer ausztrál dollárt adományozott a bozóttüzek elleni harcra, és támogatja a vöröskereszt adománygyűjtését is. A napokban hőhullám söpör végig a térségben, amely keddre súlyosbíthatja a helyzetet.

A szövetségi állam tűzoltóparancsnoka közölte, nem számolnak azzal, hogy ez hatással lenne a tűzijátékokra, de ha túl kockázatossá válik a helyzet, akkor akár az utolsó pillanatban is kész lemondani azokat.


MTI