Tömegével vásárolják az emberek a jódtablettát a szlovákiai gyógyszertárakban, a minisztérium nem javasolja a használatát

2022. február 28. - 16:49 | Belföld

A szlovákiai gyógyszertárakban megnőtt a kereslet a jódtabletták iránt – számolt be róla a Dr. Max.

Tömegével vásárolják az emberek a jódtablettát a szlovákiai gyógyszertárakban, a minisztérium nem javasolja a használatát
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

„Az elmúlt napokban rendkívül magas keresletet jegyeztünk fel a jódtartalmú gyógyszerek iránt a Dr. Max gyógyszertárakban” – nyilatkozta a TASR-nek Peter Sedláček, a vállalat PR-menedzsere, aki szerint olyan választékról van szó, ami iránt általában alacsony az érdeklődés a gyógyszertárakban.

Sedláček szerint az óriási kereslet miatt néhány kivételtől eltekintve a Dr. Maxhoz tartozó összes gyógyszertárban hiánnyal küzdenek a jódtablettákat illetően. A vállalat már dolgozik a készítmények pótlásán.

A jódtabletták alkalmazása az egyik védekezési intézkedés vészhelyzetben, ha sugárveszély áll fenn, vagy radionuklid került a környezetbe.

Zuzana Eliášová, az egészségügyi minisztérium szóvivője szerint nem tanácsolják az embereknek, hogy megelőzésképpen jódtablettát fogyasszanak, ugyanis hosszú távon szív- és érrendszeri problémákat és pajzsmirigy-károsodást okozhat. A minisztérium biztosítja az embereket, hogy veszély esetén az állam időben megtesz minden lépést a lakosság megvédésére.


TASR/para