Tömeghisztéria tört ki az egyik pozsonyi Lidlben, mert akciós volt a szájmaszk (VIDEÓ)

2021. január 22. - 08:40 | Régió

A Lidl üzletlánc tegnapra olyan sikeres akciót hirdetett, hogy az emberek egymást taposták a boltokban. Mindenki a biztonságosabbnak tartott FFP2 szűrőosztályú egészségügyi maszkot akarta beszerezni.

Tömeghisztéria tört ki az egyik pozsonyi Lidlben, mert akciós volt a szájmaszk (VIDEÓ)
Illusztráció (wikipédia)

Több tucatnyi ember várakozott türelmetlenül csütörtökön kora reggel az egyik dúbravkai Lidl üzlet bejárata előtt, hogy végre kinyissanak. A Nový Čas is ellátogatott az üzletlánc fővárosi boltjába, ahol kisebb lökdösődést is kiváltott a vásárlók azon igyekezete, hogy hozzáférjenek a részecskeszűrő védőmaszkhoz. A lap helyszíni tudósítója számára úgy tűnt, mintha ingyen osztogatták volna az árut. Pedig dehogy.

Az a mintegy 70 ember, aki az üzlet előtti parkolót szinte teljesen elfoglalta, a nyitás után azért rontott be a LIDL-be, hogy a 33 százalékos kedvezménnyel árult FFP2 maszkokat vegyen potom 1,99 euróért.

A "csoda" mindössze18 percig tartott, az egy éve ilyenkor talán senki által még nem ismert részecskeszűrő védőeszközt úgy elkapkodták az emberek, mint a nyolcvanas években a mandarint vagy a banánt. Negyed órával a nyitás után a maszkok helyett már csak a felforgatott üres dobozok maradtak a helyükön.

Tomáš Bezák, a kereskedelmi üzletlánc szóvivője szerint háromszor többet rendeltek, mint az év végén. "A különleges ajánlatokat több hétig, de néha akár hónapig is előre megtervezzük annak érdekében, hogy a lehető legpontosabban felmérjük az ügyfelek érdeklődését. Az FFP2 maszk iránti rendkívüli kereslete azonban valószínűleg több körülmény következménye volt, és meghaladta a várakozásainkat. "- jegyezte meg a szóvivő, aki hozzátette, hogy egy vásárló maximum 10 csomagot rakhatott a kosarába.

Tekintettel arra, hogy a koronavírus-mutáció gyorsan terjed, néhány országban - például Ausztriában és Németországban - bevezetik ezeknek a szlovákul reszpirátornak nevezett maszkoknak a kötelező használatát és ennek hatására már Csehországban is készleteket halmoznak fel belőle.

Szlovákiában egyelőre nincs szó arról, hogy a normál szájmaszkokat lecserélnék az FFP2-re, de az egészségügyi miniszter az ajánlja, hogy ezt a fajta védőmaszkot olyan beltereken hasznos viselni, ahol képtelenség betartani a távolságtartás szabályát.

Pavol Čekan biokémikus szerint az FFP2 szűrőosztályú egészségügyi maszk 95 százalékos hatékonysággal szűri meg a levegőben terjedő apró, szilárd részecskéket és folyadékcseppeket, míg a hagyományos szájmaszk megbízhatósága 82 százalékos.

(cas)

Címkék: Lidl, FFP2, Pavol Čekan