Tonnaszámra termelik a szén-dioxidot az aranylabdás focisták

2019. november 26. - 18:57 | Tech

Egy brit tanulmány szerint az Aranylabdára esélyes húsz labdarúgó repülős utazásaival idén összesen 505 tonna szén-dioxiddal terhelte meg a környezetet.

Tonnaszámra termelik a szén-dioxidot az aranylabdás focisták
wikipédia

Andrew Welfle, a manchesteri egyetem éghajlatváltozással foglalkozó kutatója kiemelte: ebben a témában a kluboknak többet kellene tenniük. A szakember ezért azt szorgalmazza, hogy csökkentsék a légi közlekedést, és találjanak alternatív megoldásokat a gyakran utazó labdarúgók számára.

A legtöbb kilométert azok a játékosok gyűjtötték össze, akik Európából rendszeresen más kontinensekre utaznak a válogatottjukhoz. Az első három közé a brazil Marquinhos (Paris Saint-Germain) 110 787 kilométerrel, honfitársa, Roberto Firmino (Liverpool) 97 907-tel, valamint a dél-koreai Szon Hung Min (Tottenham Hotspur) 88 289-cel került be.

Marquinhos utazásaival 53,5 tonna szén-dioxidot "termelt", míg az idei Aranylabda legfőbb esélyesének tartott argentin Lionel Messi (Barcelona) 20,9 tonnát, a holland Virgil van Dijk (Liverpool) pedig 16,5 tonnát a tanulmány szerint.

Welfle szerint a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnek és az angol Premier League-nek is foglalkoznia kellene azzal, hogyan tudnák csökkenteni ezeket az adatokat. A tanulmány ugyan kiemelte a magánrepülők okozta károk nagyságát, de arra már nem tért ki, hogy a játékosok által megtett kilométereknek mekkora részét képezik az ilyen járművekkel megtett utak, illetve mennyi köthető menetrendszerinti repülőgépekhez vagy csoportos különjáratokhoz.

MTI