A török elnök feljelentett egy francia lapot annak borítója miatt

2019. október 25. - 21:53 | Külföld

Feljelentést tett Recep Tayyip Erdogan török elnök az ankarai ügyészségen egy francia lap ellen, amely azzal vádolta őt, hogy "etnikai tisztogatást" hajt végre Északkelet-Szíriában.

A török elnök feljelentett egy francia lapot annak borítója miatt
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Az Anadolu török állami hírügynökség jelentése szerint Erdogan bírósági eljárás megindítását követeli Étienne Gernelle, a Le Point főszerkesztője és Romain Gubert szerző ellen. A török államfő azzal vádolja őket, hogy megsértették őt személyében, ami akár csaknem öt év börtönbüntetést vonhat maga után a török törvények szerint. Erdogan korábban többször is nyújtott be hasonló panaszokat otthoni kritikusaival szemben.

A Le Point című francia hetilap e heti borítóján Erdogan látható a katonai tisztelgéshez hasonló pózban, felette az alábbi felirattal:

"Etnikai tisztogatás, az Erdogan-módszer".

A képen ezenkívül az alábbi felirat is látható:

"Hagyjuk, hogy lemészárolják a kurdokat (és fenyegessék Európát)?".

Fotó: bloomberg.com

A török hadsereg október 9-én offenzívát indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellen, amely szerinte a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadárjainak szövetségeseként több száz kilométer hosszan ellenőrizte a határ túlsó oldalát. Ankara szerint a katonai beavatkozás elsődleges célja az volt, hogy mintegy 30 kilométeres mélységben "megtisztítsa" a térséget az YPG-től.

A területen október 17. óta először amerikai, majd orosz közvetítés következtében jövő keddig tűzszüneti megállapodás van érvényben azzal a feltétellel, hogy a kurd fegyveresek kivonulnak a határ menti sávból.

Törökország azt tervezi, hogy a területén élő mintegy kétmillió szíriai menekültet telepít vissza az Északkelet-Szíriában kialakítandó "biztonságos zónába".

A török hadműveletet a nemzetközi közösség elítélte, köztük Emmanuel Macron francia államfő is, aki erőteljesen bírálta az offenzívát.

A dpa német hírügynökség szerint a török elnök csütörtök esti, a TRT török állami televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta: inkább az arabok életmódjának megfelelő az élet Északkelet-Szíriában.

"Ezek nem a kurdok életmódjának megfelelő helyek (...), mert pusztán sivatagi területek"

- fogalmazott Erdogan.

(MTI)