A török elnök szerint Ankara és Athén viszonyának rendezésével az Égei-tenger lehet a "béke tengere"

2023. december 7. - 21:13 | Külföld

A török-görög kapcsolatok szorosabbra fűzéséről állapodott meg csütörtöki athéni találkozóján Recep Tayyip Erdogan török elnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök. Erdogan a megbeszélés után úgy fogalmazott, hogy a " béke tengerévé" akarják változtatni az Égei-tengert.

A török elnök szerint Ankara és Athén viszonyának rendezésével az Égei-tenger lehet a "béke tengere"
Fotó: TASR/AP

A két vezető egy olyan ütemterv kidolgozásáról is megegyezett, amellyel új korszak nyílhat meg a kétoldalú viszonyban.

A török elnök 2017 óta először látogatott el a görög fővárosba. A találkozón együttműködési megállapodásokat írtak alá a kereskedelem, az energiaipar és az oktatás területén, továbbá egy hivatalos nyilatkozatot a baráti kapcsolatok és a jószomszédi viszony megerősítéséről.

A tárgyalások után Erdogan úgy vélte, nincs olyan probléma, amelyet egymás között ne tudnának megoldani, feltéve, hogy "jóhiszeműen cselekednek és az összképre koncentrálnak". Kifejtette, hogy a két ország nevében olyan közös lépésekre készülnek, amelyekkel példát akarnak mutatni az egész világnak. "A béke tengerévé akarjuk változtatni az Égei-tengert" - hangoztatta.

"Görögországnak és Törökországnak békében kell élnie egymással. Érthetően ki kell fejteniük az eltérő álláspontokat, azokat őszintén meg kell vitatni, és mindig a megoldásra kell törekedni"

- mondta Micotákisz is.

(MTI)