Török-kurd háború - A franciák felfüggesztik a fegyverszállításaikat Törökországnak!

2019. október 13. - 07:55 | Külföld

Franciaország szombaton bejelentette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti azoknak a hadieszközöknek a törökországi exportját, amelyeket a török hadsereg bevethet szíriai offenzívája során.

Török-kurd háború - A franciák felfüggesztik a fegyverszállításaikat Törökországnak!
Fotó: AP/SITA

A francia védelmi és külügyminisztérium közös közleményében határozottan elítélte a török offenzívát, amely Párizs szerint veszélyezteti a terrorellenes nemzetközi koalíció eddigi eredményeit. A közleményben egyúttal figyelmeztették Ankarát, hogy hadművelete az európai biztonságot fenyegeti. Aláhúzták: az Európai Unió tagállamai a külügyminiszterek hétfői luxembourgi találkozóján alakítanak ki egységes álláspontot az offenzíva ügyében.

Szombaton Berlin is betiltotta a Törökországba irányuló fegyverexportot az északkelet-szíriai offenzíva miatt. Törökország Németország legfontosabb felvevőpiaca a hadieszközök terén. Németország 2018-ban csaknem 243 millió euró (több mint 80 milliárd forint) értékben exportált fegyvereket Törökországba, ami a német fegyverexport mintegy harmadát tette ki - írta honlapján a Bild am Sonntag című német lap.

Pénteken a holland kormány jelentett be hasonló lépést.

A fegyverembargók hírére Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter Ankara eltökéltségének hangsúlyozásával reagált. A tárcavezető rámutatott: az offenzíva tétje a túlélés, és az sem tántorítja el Törökországot, ha magára marad, és szövetségesei - szavai szerint - a terroristákat támogatják.

Ankara terrorszervezetként tartja nyilván a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milíciát, amely kiemelkedő szerepet tölt be a Szíriai Demokratikus Erők nevű katonai szövetségben.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport Béke Forrása fedőnéven október 9-én hadműveletet indított Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek, valamint az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet ellen. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá egy biztonsági övezetet létrehozva elősegítse a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.

(MTI)