Török offenzíva - Nyugalom van a török határ mentén, de Ankara szerint a kurdok megsértették a tűzszünetet

2019. október 19. - 14:05 | Külföld

Feszült nyugalom uralkodott a szíriai-török határ mentén szombaton, két nappal a törökök és a kurdok között tűzszünetet hirdető megállapodás után, de Ankara megvádolta a kurd erőket azzal, hogy többször megsértették a megállapodást - jelentették hírügynökségek.

Török offenzíva - Nyugalom van a török határ mentén, de Ankara szerint a kurdok megsértették a tűzszünetet
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A Reuters helyszíni tudósítói szerint péntek reggel még lehetett hallani tüzérségi lövéseket Rász el-Ain szíriai város közelében, de szombatra megszűntek. Szombat reggel csak néhány török katonai járművet láttak mozogni, amint keresztezték a határt.

A csütörtökön - Mike Pence amerikai alelnök ankarai látogatásán - megkötött tűzszüneti megállapodás szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek öt napja van arra, hogy kivonuljon a Törökország által követelt, 30 kilométer széles "biztonsági övezetből", ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült van.

A török védelmi minisztérium szerint mindazonáltal a kurdok "provokatív támadásokkal" 14 esetben megsértették a tűzszünetet az elmúlt 36 órában. Ennek ellenére - közölték - Ankara sűrűn egyeztet az Egyesült Államokkal annak érdekében, hogy teljesüljön a megállapodás.

(MTI)

Címkék: török offenzíva