Török-szíriai földrengés - Az EU adományozói konferenciát szervez

2023. február 8. - 20:55 | Külföld

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsának svéd elnöksége adományozói konferenciát szervez a földrengés által sújtott török és szíriai lakosság számára - tájékoztatott az uniós bizottság szerdán.

Török-szíriai földrengés - Az EU adományozói konferenciát szervez
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A brüsszeli testület közleménye szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök bejelentette, hogy a török hatóságokkal együttműködve kívánnak adományozói konferenciát szervezni, amelynek célja az uniós tagállamok, a szomszédos országok, az ENSZ-tagok, a nemzetközi pénzügyi intézmények és más érdekelt felek pénzügyi hozzájárulásainak összehangolása.

Az eseménynek március folyamán, Brüsszelben adnának otthont. A konferencia elnöke Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős uniós biztos, valamint Johan Forssell, a nemzetközi fejlesztési együttműködésért és külkereskedelemért felelős svéd miniszter lesz.

A brüsszeli közlemény idézi Ursula von der Leyent, aki azt mondta: "legfontosabb, hogy éjjel-nappal azon dolgozzunk, minél több életet mentsünk meg, mivel még mindig sokan vannak azok, akik a romok alatt rekedtek".

Ulf Kristersson a rendkívüli erejű földrengést példa nélküli katasztrófának nevezte, és azt mondta: az Európai Unió Tanácsának elnökeként Svédország biztosítani kívánja, hogy az EU által nyújtott segítség megfelelő legyen ahhoz, hogy kielégítse a török és szíriai nép szükségleteit.

Hétfőn több erős földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erősséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja a tizenegyezret.

(MTI)