Törökországban egymillió embert oltottak be a kínai vakcinával

2021. január 20. - 12:42 | Külföld

Törökországban szerdán meghaladta az egymilliót azoknak a száma, akiknek tömeges oltás keretében már beadták a koronavírus elleni vakcinát.

Törökországban egymillió embert oltottak be a kínai vakcinával
Fahrettin Koca egészségügyi minisztert is beoltották - fotó: TASR/AP

Az országban múlt csütörtökön kezdődött meg a lakosság tömeges beoltása a kínai CoronaVac vakcina vészhelyzeti alkalmazásával. Az ország lakossága nagyjából 83 millió, így a jelenlegi egymillió beoltott a népesség körülbelül 1,2 százalékát teszi ki.

Első körben az egészségügyi alkalmazottak, majd az idősotthonokban élők és dolgozók, valamint a 65 év felettiek kapják meg az oltóanyagot.

A várakozások szerint az egészségügyi ellátás mintegy 1,1 millió dolgozójából beoltanak mindenkit, aki nem a közelmúltban esett át a fertőzésen.

Az idősotthonokban élők és dolgozók immunizálása kedden indult, míg az egészségügyi alkalmazottaké a szerdai napon zárul.

A török vezetés 50 millió adagot rendelt a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó gyengített vírusokon alapuló CoronaVac nevű védőoltásából.

Az első hárommillió adag december végén érkezett meg az országba. A hatóságok bevizsgálták a szállítmányt, a török gyógyszerfelügyelet pedig múlt szerdán engedélyezte a vakcina vészhelyzeti alkalmazását.

A kínai védőoltást két részletben, 28 nap eltéréssel kell beadni. A CoronaVac klinikai vizsgálatának harmadik szakasza továbbra is folyik Törökországban.

Ankara a CoronaVac alkalmazásán felül az amerikai-német Pfizer-BioNTech-kel is megegyezett 4,5 millió adag oltóanyag beszerzéséről.

A török egészségügyi minisztérium kedd esti adatai szerint az elmúlt napban 6818 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az országban, a halálos áldozatok száma 167 volt.

MTI