Törölték Idát a hurrikánnevek listájáról, mert túl pusztító volt

2022. április 29. - 21:54 | Tech

Törölték Idát az atlanti-óceáni hurrikánnevek listájáról, mert az e nevet viselő tavalyi trópusi ciklon túl sok halálos áldozatot követelt.

Törölték Idát a hurrikánnevek listájáról, mert túl pusztító volt
-illusztráció- (Fotó: AP)

Az Ida név visszavonását a Meteorológiai Világszervezet (WMO) jelentette be szerdán Genfben. A hurrikánnevek hat év után általában újra használhatók, a túl sok emberéletet követelő ciklonok nevét azonban eltávolítják a listáról.

Az Ida nevű hurrikán tavaly 55 ember életét oltotta ki az Egyesült Államokban a Louisianától Új-Angliáig terjedő térségben, és 75 milliárd dollár kárt okozott, csak Louisianában 55 milliárd dollárnyit. A 4-es kategóriájú vihar okozta az ötödik legnagyobb anyagi kárt eddig az Egyesült Államok történetében a Katrina, a Harvey, a Maria és Sandy hurrikán után.

Az elmúlt öt évben - 2017 és 2021 között - több 4-es és 5-ös erősségű hurrikán sújtott le az Egyesült Államokra, mint az 1963 és 2016 közötti időszakban - közölte az amerikai országos hurrikánközpont.

A WMO eddig 94 hurrikánnevet vont vissza a túl sok halálos áldozat miatt. Különösen baljósnak látszanak az I-betűs nevek, mert a töröltek közül 12 kezdődik I-vel, több, mint bármely más betűvel.

A törölt neveket ugyanolyan betűvel kezdődő névvel váltják fel, így az Ida helyett az Imani került fel a listára. A sok visszavonás miatt egyre nehezebb I-vel kezdődő hurrikánnevet találni.

(MTI)

Címkék: hurrikán