Törölték Marian Kotleba csekkügyének fellebbviteli tárgyalását

2022. március 7. - 17:17 | Belföld

Szlovákia Legfelsőbb Bírósága döntése értelmében nem kerül sor a keddi (március 8.) nyilvános tárgyalásra a Marian Kotleba ĽSNS-elnök által osztogatott, vitatott csekkek ügyében. A TASR hírügynökséget Alexandra Važanová, a bíróság szóvivője tájékoztatta hétfőn.

Törölték Marian Kotleba csekkügyének fellebbviteli tárgyalását
Marian Kotleba (TASR)

A kitűzött tárgyalást azért törölték, mert a vádlott időt kért, hogy áttanulmányozhassa az ügyész által előterjesztett új bizonyítékokat, és hogy állást foglalhasson ezekkel kapcsolatban.

A Specializált Büntetőbíróság (ŠTS) még 2020 októberében ítélte el Kotlebát. Az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak támogatásának és népszerűsítésének bűncselekménye miatt Kotlebát a bíróság négy év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte, melyet a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie.

A vád szerint az ĽSNS elnöke 2017. március 14-én követett el bűncselekményt, amikor egy nyilvános rendezvényen három családnak 1488 euróról szóló jelképes csekkeket nyújtott át, a szlovák állam kikiáltásának évfordulóján. A szakértők megerősítették, hogy a 14-es és a 88-as szám a szélsőjobb nemzetközi jelképe.

TASR