Történelmi algériai mérkőzésre készül a francia futballszövetség

2019. szeptember 10. - 12:50 | Sport

A szövetségi elnök szerint itt az ideje, hogy a francia labdarúgó-válogatott Algériában lépjen pályára.

Történelmi algériai mérkőzésre készül a francia futballszövetség
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

Noël Le Graët a France Info rádiónak nyilatkozott arról a felvetésről, hogy a világbajnok és az afrikai kontinens legjobbja 2020-ban összecsaphatna egymással Oránban. A találkozó megszervezését az algériai szövetség vetette fel, és ha létrejönne, Algéria területén először játszanának a franciák.

Le Graët úgy fogalmazott, amióta hivatalban van, foglalkoztatja ez a gondolat.

"Mégiscsak itt az ideje, hogy (csaknem) hatvan év elteltével (Algéria függetlenné válása Franciaországtól) futballozhassunk ott"

- vélekedett a francia szövetséget 2011 óta irányító Le Graët, akinek a jelenlegi mandátuma éppen jövőre jár le. "Nyolc éve támogatom, hogy megszervezzünk egy ilyen mérkőzést".

A két válogatott eddig mindössze egy barátságos mérkőzésen találkozott egymással 2001 októberében a Stade de France-ban, de 4-1-es francia vezetésnél azt is félbe kellett szakítani a 75. percben, mert az algériai szurkolók a pályára özönlöttek.

A francia szövetség elnöke elképzelhetőnek tartja, hogy a tervezett találkozó előtt utánpótlás-mérkőzést rendeznének, hogy felmérjék, milyen feltételek mellett tudnának megállapodni az algériai féllel. A részletekre rátérve biztonsági kérdéseket vetett fel, valamint azt, hogy egyeztetni kell a köztársasági elnöki hivatallal.

Le Graët szerint egy ilyen mérkőzés ünnep lenne.

"Minden ottani fiatal ismeri a bajnokságunkat, a játékosainkat és szeretnék látni a francia válogatottat"

- vélekedett.

(MTI)