Történelmi döntés születhet ma a Legfelsőbb Bíróságon: Kotleba lehet az első parlamenti képviselő, akit lesittelnek, de közbeszólt egy bombariadó

2022. április 5. - 11:30 | Belföld

Szlovákia történetében korábban még nem fordult elő, hogy megválasztott parlamenti képviselő, ráadásul az egyik parlamenti párt elnöke börtönbe került volna. Marian Kotleba, a ĽSNS  elnökének sorsáról a tervek szerint ma dönthet a Legfelsőbb Bíróság, miután azonban kiderült, a tárgyalást annak ellenére is megtartják, hogy Kotleba nem tudott megjelenni, bombariadó miatt kellett azt félbeszakítani.

Történelmi döntés születhet ma a Legfelsőbb Bíróságon: Kotleba lehet az első parlamenti képviselő, akit lesittelnek, de közbeszólt egy bombariadó
Fotó: TASR

Délelőtt röviddel 11 óra után bombariadó miatt félbe kellett szakítani Marian Kotleba ügyének tárgyalását az Igazságügyi Palotában. A bombariadó az összes pozsonyi bíróságot érinti, nem csak a Legfelsőbb Bíróságot - mutatott rá Silvia Šimková, a pozsonyi kerületi rendőrség szóvivője. Elmondása szerint a bejelentő nem emelt ki konkrétan egy bíróságot, a rendőrség ezért mindegyiket ellenőrzi.

Márciusban volt pontosan öt éve, hogy Besztercebánya akkori megyeelnöke, Marian Kotleba szimbolikus, 1488 eurós csekkeket osztott embereknek. Az ügyész és több, a bíróság által meghallgatott szakértő szerint is neonáci jelképről volt szó. Kotleba egy nyilvános rendezvényen három családnak nyújtotta át a csekket. Az eljárás során végig azt állította, hogy csak véletlen egybeesés, hogy az összeg épp 1488 euróra jött ki.

A 14-es egy David Lane nevezetű amerikai fajvédő egyik írására utal, amelynek egyik, az angol eredetiben 14 szóból álló mondata így hangzik: „Biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét”. A 88-ban a nyolcasok az ábécé nyolcadik betűjét, a H-t jelölik, azaz a 88 jelentése HH, vagyis Heil Hitler.

Az ügyben a Specializált Büntetőbíróság 2020 októberében ítélte el Kotlebát. Az alapvető emberi jogok elnyomására irányuló mozgalmak támogatásának és népszerűsítésének bűncselekménye miatt Kotlebát a bíróság négy év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte, melyet a legenyhébb végrehajtási fokozatú büntetés-végrehajtási intézetben kellene letöltenie.

Ružena Sabová bírónőnek kétsége sem volt Kotleba neonáci ideológiát hirdető szándékát illetően, és döntését a csaknem 40 oldalas dokumentumban több bizonyítékra alapozta.


Marian Kotleba (Fotó: TASR - archív)

A fellebbviteli tárgyalásra a Legfelsőbb Bíróságon idén márciusban került volna sor, a tárgyalás kitűzött időpontját azonban törölték, mert a vádlott időt kért, hogy áttanulmányozhassa az ügyész által előterjesztett új bizonyítékokat, és hogy állást foglalhasson ezekkel kapcsolatban.

Ma viszont ítélet születhet a Legfelsőbb Bíróságon. A ĽSNS elnöke tegnap délután jelentette be, hogy „súlyos személyes és jogi okokból” nem tud megjelenni a tárgyaláson, a bíróságot pedig arra kérte, hogy a jelenléte nélkül ne tartsák meg a tárgyalást. A Legfelsőbb Bíróság azonban elutasította Kotleba kérelmét, így kedden a jelenléte nélkül folytatja az ügy tárgyalását. A szenátus „nem találta helyénvalónak” Kotleba kifogását, szerinte ugyanis a vádlott nem bizonyította, hogy próbálta más módon biztosítani az egészségi problémákkal küzdő fiáról való gondoskodást.

A tárgyalás kezdete után röviddel azonban bombariadó miatt kellett félbeszakítani azt, így várhatóan csak 12 után folytatódik.

„Ez semmin nem változtat. Ha ugyanis a bíróság a törvény szerint jár el, ha nem is vagyok jelen, a döntésnek a javamat kell szolgálnia” – írta Kotleba a közösségi oldalán.

Kotlebát négytől nyolc évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti. Amennyiben a Legfelsőbb Bíróság megerősíti a két évvel ezelőtti ítéletet, az történelmi jelentőségű döntés lesz, Szlovákiában ugyanis még nem volt rá példa, hogy rács mögé került parlamenti képviselő, ráadásul az egyik parlamenti párt elnöke.

Ebben az esetben Kotleba automatikusan elveszítené a képviselői mandátumát, nem indulhatna az idei megyei választásokon és a következő parlamenti választásokon sem.


(TASR/aktulity.sk/para)