Történelmi a pillanat: Amerika demonstrálja, mi Izrael fővárosa

Az Egyesült Államok hétfőn hivatalosan megnyitottnak nyilvánította izraeli nagykövetségét Jeruzsálemben, ahová annak jeleként költöztették át a képviseletet, hogy Washington elismerte a várost Izrael fővárosának.

Történelmi a pillanat: Amerika demonstrálja, mi Izrael fővárosa
Fotó: AP

A megnyitóra videoüzenetet küldött Donald Trump amerikai elnök, és ebben leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is teljes elkötelezettséggel kíván dolgozni a tartós izraeli-palesztin békemegállapodás elérése érdekében. Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy a nagykövetség megnyitására nemzedékeken át emlékezni fognak Izraelben.
"Legnagyobb reményünk a béke"- jelentett ki az amerikai elnök, aki tavaly decemberben jelentette be, hogy teljesíteni fogja a nagykövetség áthelyezésére vonatkozó választási ígéretét. "Az Egyesült Államok mindig is Izrael nagy barátja, a szabadság és a béke ügyében partnere marad" -mondta, hozzátéve, hogy "baráti kezet nyújt Izrael, a palesztinok és minden szomszédjuk felé".

Az amerikai elnök szintén a nagykövetség megnyitásával foglalkozó Twitter-üzenetében nem tett utalást a nagykövetség áthelyezése kiváltotta erőszakhullámra, ehelyett mindenkit felszólított, hogy nézze az eseményt televíziós közvetítését. "Nagy nap ez Izrael számára. Gratulálok!" - írta.
A megnyitón Trump több közeli munkatársa és politikai támogatója is részt vett. Az amerikai küldöttséget Trump lánya, Ivanka és veje, Jared Kushner, valamint Steve Mnuchin pénzügyminiszter vezette. A ceremóniára mintegy 800 vendéget vártak. Jared Kushner, aki egyben Trump közel-keleti főtanácsadója, a megnyitón kijelentette, hogy az Egyesült Államok megmutatta: a világ bízhat abban, hogy megnyitják a nagykövetséget Jeruzsálemben.

"Amikor Trump elnök ígéretet tesz, meg is tartja azt" - jelentette ki megnyitó ünnepségen Kushner. "Barátaink, illetve szövetségeseink mellett állunk, és mindenekelőtt bebizonyítottuk, hogy az Egyesült Államok megteszi, ami helyes" - tette hozzá.  Amerikai vezetők a múlt héten közölték, hogy a küldöttség látogatása alatt nem tervez találkozót palesztin vezetőkkel.

Benjamin Netanjahu a megnyitón háláját fejezte ki Donald Trump elnöknek, aki szerinte "történelmet írt" az amerikai nagykövetség Tel-Avivból Jeruzsálembe történő áthelyezésével.
"Ez történelmi pillanat. Trump elnök, elismerve a történelmet, történelmet írt" - mondta a kormányfő, köszönetet mondva az amerikai elnöknek a bátorságért, amellyel az ígéretét betartotta.Beszéde végén Netanjahu "Izrael örök, oszthatatlan fővárosának" nevezte Jeruzsálemet.

A palesztin területeken tüntetéseket tartottak a nagykövetség átköltöztetése miatt. A Gázai övezet határán a palesztin tüntetők izraeli katonákkal csaptak össze, és palesztin források szerint legalább 41 tüntető meghalt és több száz megsebesült. 

MTI