Történelmi rekordot döntött a hongkongi helyhatósági választásokon szavazók száma

2019. november 24. - 17:08 | Külföld

Történelmi rekordot döntött a hongkongi helyhatósági választásokon szavazók száma, vasárnap estére ugyanis mintegy 2,7 millió ember adta le a voksát a különleges közigazgatási státusszal bíró városban - olvasható a South China Morning Post (SCMP) hongkongi lap internetes oldalán.

Történelmi rekordot döntött a hongkongi helyhatósági választásokon szavazók száma
Illusztrációs felvétel (TASR)

Helyi idő szerint este fél kilencig, két órával az urnazárás előtt ezzel a szavazásra jogosultak 66,5 százaléka élt szavazati jogával. Volt olyan körzet, ahol a részvételi arány elérte a 78 százalékot. A négy évvel ezelőtti helyhatósági választásokon ezzel szemben csupán 1,47 millió szavazó vett részt.

A nagyarányú részvétel miatt több szavazóhelyen hosszú sorok alakultak ki, a szavazóknak pedig akár egy órát sorban kell állniuk ahhoz, hogy leadhassák voksukat. A választási bizottság közölte: mindenkinek, aki az este fél 11-kor esedékes urnazárás előtt beállt a sorba, biztosítani fogják a szavazat leadását.

Rekord született a szavazásra regisztráltak számát illetően is, mely elérte a 4,1 milliót. A 452 kerületi tanácsi helyért pedig minden idők legtöbb jelöltje - összesen 1104 ember - indult.

A városban, ahol mintegy fél éve kormányellenes tüntetések zajlanak, a nap folyamán egyes szavazóhelyek környékén rendőrök jelentek meg, de számottevő incidensről nem érkezett jelentés.

Egy, az SCMP-nak nyilatkozó szavazó arról számolt be, hogy egy interneten keringő felhívásnak eleget téve az exit pollon azt állította, a kormánypárti jelöltre szavazott, pedig valójában a demokrata párti jelöltet támogatta. A férfi elmondta: azért tett így, mert a felhívás szerint az exit poll adatai alapján a Peking-párti tábor szükség szerint mozgósítaná szavazóbázisát.

Hongkongban immár hat hónapja tart az a tüntetéshullám, melyet eredetileg egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki, mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni, általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

A tüntetések kereszttüzében egyes, a helyhatósági választásokon induló jelöltek is erőszakos támadások áldozataivá váltak.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben között megállapodás szerint Kína 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.

MTI