Történelmi szakácskönyveket árvereznek el Párizsban - árukat félmillió euróra becsülik (FOTÓ)

2023. március 21. - 19:12 | Kultúra

Pierre de Crombrugghe belga báró könyvtárából származó, 200 történelmi szakácskönyvet árvereznek el a héten Párizsban, a legértékesebb darab árát félmillió euró körülire becsülik.

Történelmi szakácskönyveket árvereznek el Párizsban - árukat félmillió euróra becsülik (FOTÓ)
-illusztráció- (Fotó: Pexels)

A gasztronómiáért és a könyvekért egyaránt rajongó báró 15 ezer kötetes könyvtárának öt évszázad szakácsművészetét bemutató receptkönyveit szerdáig láthatják az érdeklődők a Christie's aukciósház párizsi központjában. Az online árverést csütörtökön tartják.

A szakácskönyvgyűjteményt "a legteljesebb, magánkézben lévő francia nyelvű gasztronómiai kollekciók között" tartják számon.

A könyvekben számos konyhai technológia leírása szerepel, köztük a húsok feldarabolása, a sütés és a fagyasztott desszertek készítése, de külön figyelmet szentelnek például a teának és a kávénak, a bornak vagy a szarvasgombának. A gyűjteményben a terítéssel és a szalvétahajtogatással foglalkozó könyvek is találhatók.

A könyvgyűjtemény fő ékessége a Cuisinier Taillevant, más néven Le Viandier, egy késő középkori francia receptkönyv, amelyet általában a francia királyok mesterszakácsának, Guillaume Tirelnek, más néven Taillevent-nak tulajdonítanak.

Az első illusztrált, francia nyelvű szakácskönyvnek tartott ritkaságot 1495 táján adták ki Lyonban. A kötetet egy tűzhelynél álló szakácsot ábrázoló fametszet díszíti.

Az aukcióra kerülő példány az egyetlen teljes egészében fennmaradt darab, a becslések szerint 400-600 ezer euróért kelhet el. Rajta kívül csak négy fennmaradt példány ismert, és mindegyik közgyűjteményben található.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre:
Címkék: árverés