Történetének legmagasabb költségvetésével fog gazdálkodni Fülek

2017. december 27. - 07:47 | Régió

Fülek 2018-ban történetének legmagasabb költségvetésével fog gazdálkodni, először haladja meg az a 10 millió eurót.

Az önkormányzat a fenti összeg mintegy harmadát a városfejlesztésbe ruházza be. A költségvetést a városi képviselők a 2017. december 14-ei ülésükön hagyták jóvá.

Minden harmadik euró a fejlesztésre

A város 2018-ban rekord nagyságú, mintegy 11 millió euró összegű költségvetéssel fog gazdálkodni. A város dinamikus fejlődésére irányuló törekvést leginkább a tőkeköltségvetés mutatja. Ez azt a pénzcsomagot jelenti, melyet a város 2018-ban a további fejlődésébe ruház be. A tőkeköltségvetés több mint 4 millió eurónyi összegre tehető, ebből 1,8 millió eurót a támogatásokból szerzett pénzösszegek, 840 ezer eurót a város saját pénzeszközei tesznek ki, 1,4 milliót pedig az a hitel jelent, amelyet az önkormányzat 2017-ben vett fel.

„Történelmi pillanat ez számunkra. Hozzátenném, hogy a hitel nélkül is rekord nagyságú számokban mozognánk, a költségvetés úgy is mintegy 10 millió eurót tenne ki. A legfontosabb azonban, hogy a költségvetés mintegy 32 százaléka, tehát minden harmadik eurója, a városfejlesztésre megy“ - támasztotta alá Agócs Attila polgármester, azzal, hogy a költségvetés az év során még növekedhet. „Képletesen mondva, bedobtuk a horgot, és meglátjuk, mi akad rá. Több projekten is dolgozunk, melyek a támogatások jóváhagyása esetén tovább növelhetik a költségvetést“ - tette hozzá.

Az átépítések és felújítások éve

A 2018-as év fontos beruházásai közé fog tartozni a járdák helyreállítása a város hat különböző részén, melyekbe a város összesen 106 ezer eurót invesztál. A helyi közutak aszfaltozására 141 ezer eurót költ saját pénzeszközeiből a város. Az utakon kívül ebből a csomagból kap új takarót a kultúrház melletti parkoló is, amely nagyon rossz állapotban van. További 80 ezer euró megy, ezúttal a hitelből, a papréti út aszfaltozására.

A 2018-as év a városban a felújítások éve is lesz. A legnagyobbak közé tartozik majd a váralja arculatának változása az INTERREG határon átnyúló projekt által mintegy millió euró értékben, a városi piac megépítése 580 ezer euró értékben, a Városi Művelődési Központ székhelyéül szolgáló kultúrház felújítása és modernizálása 950 ezer euró értékben, az FTC sportpálya tornatermének és épületei egy részének felújítása 75 ezer euró értékben, valamint a Štúr utcai óvoda épületének felújítása 640 ezer euró összértékben. A város várja az idősek napközi otthonának megépítésére vonatkozó pályázati felhívást is, melyre 200 ezer eurót jelölt ki. Ezt az összeget vagy a megfelelő helyiségek saját szervezésben történő átépítésének megkezdésére, vagy a projekt sikeressége esetén a társfinanszírozásra használja fel.

Invesztálva lesz a Honismereti Múzeumnak és a Városi Könyvtárnak otthont adó Vigadó kazánházának felújításába, a városi park gyermekjátszóterének létrehozásába, valamint a buszmegállók egy részének lecserélésébe is a városban. „Nehéz, lehet, hogy a választási időszak legnehezebb éve vár ránk. Hiszem azonban, hogy megéri, és ismét jelentősen előbbre visszük városunkat“ - fejezte be a polgármester.


(para)

Címkék: Fülek, költségvetés