A törvénymódosítás értelmében ezentúl a körzeti orvoshoz mehetnek kivizsgálásra a daganatos betegek

2023. június 26. - 17:53 | Belföld

Az egészségügyi minisztérium törvénymódosító javaslata szerint az éves orvosi ellenőrzés keretében a körzeti orvoshoz mehet kivizsgálásra a daganatos beteg, a javaslatot a múlt héten jóváhagyta a parlament. A tervezetet szakértők bevonásával készítette a tárca, Petra Krištúfková módosító javaslatot terjesztett be hozzá.

A törvénymódosítás értelmében ezentúl a körzeti orvoshoz mehetnek kivizsgálásra a daganatos betegek
Illusztrációs felvétel (Pixabay)

„Az onkológiai kezelés lehetséges későbbi szövődményeinek megelőzését szolgálja a javaslat, illetve egyéb komplikációkét, például a rosszabb májtesztek, vagy az állapot visszaesésének, a betegség visszatérésének megakadályozását. A változás támogatja a szűrővizsgálatok elvégzését, mint a komplikációk megelőzésének leggyorsabb módját” – szögezte le a tárca. Hozzátette, a nemzetközi gyógyászatban is ez a trend, és szükség esetén a körzeti orvos továbbküldené a beteget az onkológusához.

A változást helyesli a Járóbeteg-ellátást Nyújtók Szövetsége. „A körzeti orvos és az onkológus együttműködése, a betegellátás megosztása javítja a kezelés minőségét és a beteg esélyeit a hosszabb tünetmentes időszakra, az onkológusnak pedig több ideje jut a többi daganatos beteg folyamatban levő kezelésére” – jelentette ki Jaroslava Orosová, a szövetség elnöke. Ugyanakkor hangsúlyozta az ellenőrző vizsgálatok pontos szabályozásának fontosságát.

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) és a Szlovák Körzeti Orvosok Társulása (SSVPL) is egyetért a módosítással. Javasolják azonban, hogy pontosítsák, mely betegeket érinti a módosítás. „Üdvözöljük a törvénymódosítást, mert javítja a orvosok közötti együttműködést, ezáltal javulhat a daganatos betegek ellátása" - mondta a TASR-nek Peter Makara, az SSVPL elnöke, az SLK elnökségi tagja.

Viszont az Általános Orvosok Társasága nem ért egyet a javaslattal, sőt dilettánsnak tartja. Rámutatott például, hogy a törvényben nincs megszabva, mit jelent pontosan „az onkológiai kezelés után” fogalma. Monika Palušková, a társaság elnöke végrehajthatatlannak tartja a javaslatot. „Egyetlen daganatos beteg állapotát sem figyelheti a körzeti orvos, mivel ezt nem engedélyezik a kapcsolódó törvényi előírások és rendeletek” - mondta. Szerinte nem kizárt, hogy alkotmánysértő a módosítás. Az üggyel kapcsolatban az államfőhöz akar fordulni a társulás.

TASR