Törvényt hozott a Jobbik ellen a szlovák parlament

2015. november 12. - 12:15 | Belföld

A parlament csütörtök délelőtt megszavazta Peter Pellegrini (Smer-SD) házelnök törvénymódosító javaslatát, melllyel a magyarországi Jobbik szlovákiai térnyerését szándékozzák megakadályozni.

Törvényt hozott a Jobbik ellen a szlovák parlament
Fotó: SITA

A szlovák politikának az szúrta a szemét, hogy a Magyar Országgyűlés jobbikos képviselője, Szávay István képviselői irodát nyitott Dunaszerdahelyen.

Robert Fico miniszterelnök korábban kifejtette, hogy az iroda megnyitása szerinte veszélyezteti Szlovákia szuverenitását, és az egész ügyet jobbikos provokációnak minősítette. Peter Pellegrini házelnök hasonló véleményen volt, ezért kezdeményezte a választási törvény módosítását.

"Szükséges mindenféle késlekedés nélkül és erélyesen válaszolnunk minden provokációra, így hozhatjuk mindenki tudomására, hogy nem kívánunk ilyen kezdeményezéseket Szlovákia területén, tekintet nélkül arra, hogy azok milyen országból származnak" - indokolta a beterjesztést Pellegrini.

A jogszabály eddig így szólt: "Szlovákiában ezen törvény, és az EU-s jogok szerint működhetnek a pártok". A házelnök ezt a következő mondattal egészítené ki:

"Azon pártok és képviselők számára, amelyek/akik nem ezen törvény szerint működnek, tilos a Szlovákia területén történő irodaüzemeltetés.. A szóban forgó tilalom megszegéséért 600-tól 3500 euróig terjedő pénzbírság jár."

Az új szabályozás december 15-én lép érvénybe, tehát a Jobbik valószínűleg még idén pénzbírságra számíthat.

A Jobbik elleni törvénymódosítást a Híd jelenlévő képviselői is támogatták. Solymos László (Híd) frakcióvezetőtől megtudtuk, hogy a Híd Pellegrini utolsó pillanatban benyújtott javaslatát nem tartja a legjobb megoldásnak, de a hidasok azért támogatták a módosítást, mert valamilyen szinten megfékezheti a szélsőséges elemek szlovákiai térnyerését.

Bugár Béla pártelnök így nyilatkozott a Paraméternek: "Látjuk azt, hogy ez a gyorsan összefércelt törvény csupán tűzoltás a Smer részéről, de a radikális eszmék terjesztésének meggátolását természetesen támogatjuk. Ugyanakkor tudni kell azt is, hogy az új szabályozás értelmében ellentmondásos helyzet állhat elő, ha például az Európai Néppárt akar irodát nyitni Szlovákiában."

(parameter)