Tour de France: Quintana szakaszgyőztes, Sagan bukott!

Nairo Quintana nyerte szerdán a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakaszát, míg az összetettben Geraint Thomas növelte előnyét. Peter Sagan bukott, ám tudta folytatni a versenyt.

Tour de France: Quintana szakaszgyőztes, Sagan bukott!
Elöl a pontversenyben vezető Geraint Thomas (Fotó: AP/TASR)

Bagneres-de-Luchonban különleges rajttal vágott neki a mezőny a Saint-Lary-Soulanig tartó, mindössze 65 kilométernek: az összetett első tíz versenyzőjét a gyorsaságimotoros-világbajnokságéhoz hasonlatos rajtrácsra állították fel, s utánuk is a helyezésük alapján indulhattak el a kerekesek a zöld lámpa felvillanásakor.

Néhányan azonnal megszöktek, míg a főmezőny élére - a viadalon megszokott módon - a sárga trikós Thomas és a címvédő Chris Froome csapata, a Sky állt. Két első kategóriás hegy után következett a záró, kiemelt kategóriás emelkedő, addig az esélyesek csoportja együtt tekert. Ekkor a kolumbiai Quintana támadott, s előbb sorra utolérte a szökevényeket, majd le is rázta őket, így 2013 után másodszor ünnepelhetett szakaszgyőzelmet a Touron.

Az utolsó hegyen több támadás rostálta meg az összetett esélyesek csoportját, amely végül kettészakadt: Thomas a hegyi befutónál lehajrázta Primoz Roglicot és a közvetlen riválisává előlépett Tom Dumoulint, míg csapat- és honfitársa, Froome előtt 48 másodperccel növelte a különbséget.

 

 

A szakasz krónikájához tartozik, hogy a pontversenyben éllovas Peter Sagan bukott, ám tudta folytatni a versenyt. A hazai közönség előtt szereplő Romain Bardet pedig kikerült a top ötből összetettben.

Eredmények:
 
17. szakasz, Bagneres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan, 65 km, hegyi befutó:
 
1. Nairo Quintana (kolumbiai, Movistar) 2:21:27 óra
2. Dan Martin (ír, UAE Team Emirates) 28 másodperc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Sky) 47 mp h.
4. Primoz Roglic (szlovén, Lotto NL-Jumbo) 52 mp h.
5. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) azonos idővel
6. Steven Kruijswijk (holland, Lotto NL-Jumbo) 1:05 perc
...8. Chris Froome (brit, Sky) 1:35 p

Az összetett élcsoportja:
 
1. Thomas 70:34:11 óra
2. Dumoulin 1:59 perc hátrány
3. Froome 2:31 p h.
4. Roglic 2:47 p h.
5. Quintana 3:30 p h.
6. Kruijswijk 4:19 p h.

Csütörtökön a Trie-sur-Baise és Pau közötti 171 kilométer vár a mezőnyre, amely a vasárnapi, párizsi befutóig összesen 3351 kilométert teker a 105. Tour de France-on.

(MTI)