Tour de Kukkonia: Pedálozz Dunaszerdahelytől Bősön át Ekecsig és vissza!

Jövő hét vasárnap, június 24-én első alkalommal kerül sor a Tour de Kukkonia elnevezésű országúti kerékpárversenyre és családi bringatúrára, mégpedig profi, easy és családi kategóriákban. Megijedni nem kell, pedálozni viszont kötelező.

Tour de Kukkonia: Pedálozz Dunaszerdahelytől Bősön át Ekecsig és vissza!
A szervezők (balról): Dóka Tímea, Molnár Anna, Hájos Zoltán, Inczédi Gábor és Herdics Zoltán (Fotók: Cséfalvay Á. András) - További fotókért kattints!

A kerékpárverseny és -túra ötletgazdája a városi hivatal alkalmazottja, Inczédi Gábor, aki egyúttal a versenyigazgatói feladatokat is ellátja, a teljes projekt kialakítását és megvalósítását pedig a Kukkónia PT és a városi hivatal biztosítja.

„Régi kerékpárosként szerettem volna a Csallóközbe elhozni a kerékpársportot, itt is meghonosítani a profi kerékpárversenyzést,  amit Szlovákia több régiójában is évek óta űznek. Ilyen nyílt verseny ebben a régióban még nem volt” – fejtette ki az ötletadó.

Hájos Zoltán polgármester úgy tekint a versenyre, mint amely a csallóköziekkel, dunaszerdahelyiekkel megszerettetheti a kerékpársportot, a biciklizést, míg a Csallóköz határain túlról érkező résztvevőkkel megismertetheti ezt a régiót.

Molnár Anna

„Kiemelt fontosságú az egészséges életmód és a sport támogatása, valamint az is, hogy egy ilyen jellegű közösségformáló eseményen betekintést nyerjünk Kukkónia, a Csallóköz szépségeibe" – vélekedett a versenyről Molnár Anna és Dóka Tímea, a szervezet képviselői.

A versenyen előzetes online vagy a helyszínen történő regisztráció után három kategóriában lehet indulni, ezek közül a leghosszabb a 80 km-es Tour de Kukkonia, melyre jó erőnlétben lévő országúti kerékpárversenyzőket várnak. A második kategória tulajdonképpen már mindenkié, ez a Kukkonia Easy, ami 33 kilométert tesz ki, míg a harmadik a családi bringatúra, amely mindössze 11 kilométeres.

Indulás és célba érkezés a MOL Arénánál, illetve az ahhoz közeli Gyurcsó István utcában lesz. A biciklizés tulajdonképpen egy csoportos felvonulással indul a Bécsi útig. „Ezzel is szeretnénk a fiataloknak megmutatni, milyen egy hatalmas tömegben kerekezni. Szeretnénk így is a mozgásra motiválni a legkisebbeket” – vázolta fel Inczédi Gábor.

Maga a verseny a Bécsi út és a Pozsonyi út kereszteződésétől indul, immár repülőrajttal. A bringások Erdőhátkarcsa felé indulnak, és Királyfiakarcsáig tulajdonképpen mindhárom kategória résztvevői eljutnak. A családi bringatúrások itt elkanyarodnak Egyházkarcsa felé, majd visszatérnek Dunaszerdahelyre. (Térkép)
 
A másik két kategória versenyzői, akiknek az idejét is mérik, Királyfiakarcsáról továbbhaladnak Kulcsárkarcsára, majd Dercsikán át, Bakát érintve Bősig, ahol az Easy kerekesek visszakanyarodnak Nyékvárkony felé, és ők is visszatérnek Dunaszerdahelyre. (Térkép)
 
A „profiknak” pedig még csak itt kezdődik a java, ugyanis ez az ő távjuknak még csak a negyede. Az ő pályájuk eztán Csiliznyárad, Balony és Csilizradvány irányába vezet, ott visszakanyarodnak Csilizpatas felé, majd Alistálon át tekernek egészen Ekecsig, onnét pedig Nyárasdon, Vásárúton, Csallóközkürtön, Nagyudvarnokon és Kisudvarnokon át térnek érkeznek vissza Dunaszerdahelyre. (Térkép)
 

Az egyes forgalmi csomópontokat a városi, illetve az állami rendőrség, valamint kiképzett önkéntesek biztosítják majd. A bringások egy felvezető autó után tekerhetnek, míg mögöttük mentőautó halad – erről már Herdics Zoltán, a verseny technikai igazgatója tájékoztatott.

A szervezők várakozásai szerint a résztvevők létszáma meghaladja majd a 200-at, jelenleg már több mint 120-an jelentkeztek online. Számos korkategóriában hirdetnek majd győzteseket, és elismerésben részesül a leggyorsabb versenyző, valamint a leggyorsabb dunaszerdahelyi férfi és nő is.

Regisztrálni a helyszínen aznap reggel fél nyolctól kilencig lehet, majd egy eligazítást követően 9.30-kor indulnak útnak a résztvevők a stadiontól. A sporton kívül kulturális program is várja a résztvevőket, látogatókat. Nevezési díj van, de annak része egy ebéd és egy tombolajegy is. Minden részlet megtalálható a Kukkónia PT weboldalán.

(SzT)