Tovább csökkenhet az előzetes letartóztatás időtartama, Kollár öt helyett három hónapot javasol

2021. május 30. - 16:29 | Belföld

Az előzetes letartóztatás időtartama tovább csökkenthet a javasolt öt hónapról háromra. Ezt a Nemzeti Tanács elnöke, Boris Kollár (Sme rodina) és Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyminiszter a TA3 V politike című vasárnapi műsorában erősítette meg.

Tovább csökkenhet az előzetes letartóztatás időtartama, Kollár öt helyett három hónapot javasol
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az igazságügyi miniszter szerint ez a büntetőeljárási törvénykönyv jelentős módosítására vonatkozó megállapodástól függ, amely már készülőben van. Elmondása szerint ez tartalmazni fogja a büntetőeljárás egyszerűsítését is. Kolíková értékelte, hogy a nézeteltérések ellenére végül meg tudtak állapodni Kollárral a kompromisszumos javaslattal kapcsolatban.

Kollár elmondta, hogy Kolíková azt is hozzátette a javaslathoz, hogy az ügyésznek ne legyen korlátlan ideje a fellebbezéshez. Öt munkanapot adnának erre.

Beszélt továbbá az előzetes őrizetbevételről szóló bírói döntéshozatalról is. Szerinte néhány dolgot meg kell változtatni a lehetséges hibák kiküszöbölése érdekében.

„Igaz, hogy megígértem, hogy ez év novemberében bemutatom a büntetőeljárási törvény módosítását”

– mondta Kolíková, megerősítve hajlandóságát a büntetőeljárás egyszerűsítésére, valamint az előzetes letarztatás időtartamának esetleges csökkentésére. Hozzátette továbbá, hogy fontosnak tartja, hogy a koalíció megértse az előzetes letartóztatás szükségességét.

(čas.sk)