Tovább dagad a galántai intézet szexbotránya, még egy férfi ülhet a vádlottak padjára

A galántai Čistý deň reszocializációs intézet szexbotrányai kapcsán immár a második elkövető kerülhet a vádlottak padjára - közölte hétfő esti híradójában a Markíza televízió.

Tovább dagad a galántai intézet szexbotránya, még egy férfi ülhet a vádlottak padjára
A Čistý deň galántai épülete

A kereskedelmi tévécsatorna információi szerint a 25 éves Jakub ellen - az intézmény egykori alkalmazottját - szexuális visszaélés alapos gyanúja miatt nyomoz a rendőrség, mivel szexuális kapcsolatot létesített az intézmény egykori kliensével, az akkor még csak 14 éves Natáliával.

Egyes tanúk szerint a férfi ergoterapeutaként dolgozott a Čistý deňben, ám a rendőrség közlése szerint Jakubot szakácsként alkalmazták az otthonban, amely elsősorban függőségekkel küzdő fiatalkorúak reszocializációval foglalkozott.


Az ergoterápia olyan speciális kezelés, ami pedagógiai, orvosi és pszichológiai módszerekből indul ki. Célja a kézügyesség és az érzékek javítása, melyeken keresztül lehetséges a testi/lelki sérülések rehabilitációja, a kommunikációs és logikai készségek fejlesztése.

Forrás: aosz.hu


A rendőrség már azelőtt is foglalkozott a szóban forgó bűnesettel, hogy egy évvel ezelőtt kirobbant a Čistý deň körüli szexbotrány. Az akkori büntetőeljárást azzal zárták le, hogy Jakub nem tudott arról, hogy a kislány még csak 14 éves. A vonatkozó büntetőeljárást csak akkor indították újra, amikor az ügy politikai botránnyá dagadt.

"Az illetékes rendőrségi vizsgálótiszt szexuális visszaéléssel gyanúsítja a 25 éves, pozsonyi férfit" - közölte Mária Linkešová rendőrségi szóvivő. Mivel a nyomozás még folyamatban van, a hatóság nem árul el több részletet a bűnüggyel kapcsolatban, és a sajtóban megjelent információkat sem kommentálja.

A Markíza információi szerint a 25 éves Jakub immár a második személy, aki a Čistý deň alkalmazottjaként szexuális visszaélés bűntettét követte el az intézmény falai között, ugyanis a rendőrség hasonló vádakkal vizsgálja a reszocializációs intézmény egykori igazgatóhelyettesét is.

Bezárták galántai intézetet

A munka-, szociális- és családügyi minisztériumban az illetékes akkreditációs bizottság ajánlásából kiindulva idén augusztusban fosztotta meg akkreditációjától a galántai Čistý deňt. A bizottság ezt egyébként már korábban is javasolta, de Ján Richter (Smer-SD) miniszter akkor nem cselekedett - elmondása szerint azért, mert akkor még nem voltak törvényes okok az intézmény bezárására.

A Čistý deň körüli botrányok miatt szeptember 7-én a parlamenti ellenzék kísérletet tett a smeres miniszter leváltására. A Richter ellen indított bizalmatlansági szavazáson 76 voks kellett volna a miniszter leváltásához, ám a 139 jelenlévő képviselőből csupán 61-en szavaztak a smeres tárcavezető ellen.

(parameter)