Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, öt embert kezelnek fertőzésgyanúval az Egyesült Királyságban

2020. január 24. - 07:34 | Külföld

A koronavírussal fertőzöttek száma 830-ra, a halálos eseteké pedig 25-re emelkedett Kínában. Az előző mérleg még 18 halálos esetről szólt, a fertőzöttek számát akkor Kína-szerte 634-re tették.

Tovább emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, öt embert kezelnek fertőzésgyanúval az Egyesült Királyságban
Fotó: AP

Az egészségügyi hatóságok azt is közölték, hogy további 1072 fertőzésgyanús esetet tartanak számon, a betegeket még vizsgálják.

Közben öt embert kezelnek az Egyesült Királyságban a tüdőgyulladást okozó új koronavírusra jellemző fertőzési tünetekkel.

A betegek közül négyet Skóciában, egyet Észak-Írországban vizsgálnak.

Juergen Haas professzor, az Edinburghi Egyetem fertőző betegségek kutatására szakosodott intézményének vezetője elmondta: a négy skóciai beteg légzőszervi megbetegedéssel került kórházba, és az elmúlt két hétben mind a négyen a vírusfertőzés kiindulópontjának tekintett kínai Vuhan városában jártak. Hárman közülük Edinburghban élnek, a negyedik Glasgowban lakik. A professzor "nagyon valószínűnek" nevezte, hogy az Egyesült Királyságban azonosítani fognak koronavírus-fertőzés okozta megbetegedéseket.

Az észak-írországi közegészségügyi szolgálat csütörtök este közölte, hogy az egyik belfasti kórházban is kezelnek egy férfit magas lázzal járó tünetekkel.

A páciens is Vuhanban járt az elmúlt napokban, és a hétvégén utazott Belfastba.

Az Egyesült Államokban is újabb feltételezett fertőzéses esetet vizsgálnak.

A betegséget Texasból jelentették, a helyi orvoscsapat még vizsgálja az érintettet, aki a kínai Vuhanból érkezett vissza az Egyesült Államokba.

Az illetőt azonnal karanténba helyezték, és tartanak a gyanút igazoló vizsgálatok.

Az Egyesült Államokban kedden diagnosztizálták az első, új típusú koronavírusos tüdőgyulladást. Az orvosok szerint állapota kielégítő, de állandó megfigyelés alatt tartják.

Az Egyesült Államok több nagyvárosában - New Yorkban, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban, Chicagóban - bevezették a Vuhanból érkezők szigorú repülőtéri egészségügyi szűrését. De már elkezdték az általában Kínából beutazók alapos vizsgálatát is.

MTI

Címkék: koronavírus