Tovább emelkedett a németországi áradások áldozatainak száma

2021. július 15. - 16:25 | Külföld

Tovább emelkedett a németországi áradások áldozatainak száma, a hatóságok csütörtök délutáni adatai szerint legalább 42 ember halt meg a természeti katasztrófában.

Tovább emelkedett a németországi áradások áldozatainak száma
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A kedden kezdődött özönvízszerű esőzés miatt az ország nyugati részén fekvő Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartomány több térségében megáradtak a folyók és patakok, és alámostak utakat, elöntöttek udvarokat, pincéket, házakat, helyenként egész településeket.

A Bonn közelében fekvő Schuldban az előzetes adatok szerint 18 ember halt meg az Ahr folyó áradása miatt, és megsemmisült számos lakóépület.

A medréből kilépő folyó a járás, Ahrweiler több más településén is pusztított. A katasztrófa a szomszédos Euskirchen járást is sújtotta, ott legalább 15-en vesztették életüket.

Rheinbachban hárman haltak meg, Kölnben ketten, Solingenből és Unna járásból egy-egy halálesetet jelentettek csütörtökön. Szerdán két tűzoltó halt meg a térségben mentési munkálatok közben.

A váratlanul és rendkívüli sebességgel keletkezett áradások elleni védekezésben a tűzoltóság és a katasztrófavédelmi szervezet (THW) mintegy 15 ezer emberrel vesz részt. A hadsereg (Bundeswehr) több mint háromszáz katonával és munkagépekkel segíti őket.

Különösen feszült a helyzet a Wupper folyó mentén, több települést ki kellett üríteni, és a régió egyik legnagyobb városa, Wuppertal egy része víz alá került. Rohamosan emelkedik a Rajna, a Mosel és több kisebb nyugat-németországi folyó vízszintje is.

A hosszan tartó heves esőzés áramkimaradásokat, jelentős károkat és közlekedési fennakadásokat is okozott. A Westnetz hálózatüzemeltető társaság adatai szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalzban legalább kétszázezren maradtak áram nélkül, mert vízbetörés vagy annak veszélye miatt le kellett kapcsolni transzformátorállomásokat. Leverkusenben egy kórházat teljesen ki kellett üríteni az áramellátás megszakadása miatt. A Deutsche Bahn vasúttársaság csütörtöki figyelmeztetése szerint érdemes egész Észak-Rajna-Vesztfáliát elkerülni.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: