Tovább folyik a nyomozás Ladislav Bašternák adócsalási ügyével kapcsolatban

Tovább folyik a vizsgálat az ismer vállalkozó, Ladislav Bašternák ügyében. Jana Tökölyová, a Speciális Ügyészség szóvivője azt nyilatkozta a SITA hírügynökségnek, hogy a nyomozóhatóság azonban  még nem nyújtotta be az ügyésznek az ezzel kapcsolatos ügyiratot.

Egy augusztusban kiszivárgott információ szerint az adócsalással meggyanúsított vállalkozó a rendőrségi kihallgatásán állítólag kihasználta az ún. „tevékeny megbánás” intézményét. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogyha a gyanúsított megtéríti az anyagi kárt, enyhíthetnek a büntetésén, vagy bizonyos esetben mellőzik azt.

A rendőrség ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy arról, ami történt, csakis a gyanúsított nyilakozhat. Még fontosnak tartották megemlíteni azt is, hogy a további, Ladislav Bašternák ellen folytatott eljárásról, beleértve a büntetőeljárás megszüntetésél a Büntető Törvénykönyv szerint csakis az ügyész dönthet.

A vállalkozó 2012-ben, a BL-202 cégen keresztül hét lakást vásárolt a Five Star Residence lakókomplexumban 12 millió euró értékben. A valódi összeg azonban jóvall kevesebb volt, a lakásokért valójában 1,45 millió eurót fizetett. 

A nyomozóhatóság szerint a vállalkozó, mint a BL-202 ügyvezetője indokolatlanul nagy összegű adót, mintegy kétmillió eurót írt le.

SITA/para