Tovább javult a járványhelyzet Szlovákiában, hamarosan bezárhatnak a mobil mintavételi helyek

2021. június 9. - 17:58 | Belföld

Tovább javult az új koronavírus okozta járványhelyzet Szlovákiában. A kórházakban 314, COVID-19 betegségben szenvedő pácienst kezelnek. Kevesebb mint 30 személy szorul mesterséges lélegeztetésre. Ezt a szerdai kormányülés után jelentette be Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézete (IZA) igazgatója.

Tovább javult a járványhelyzet Szlovákiában, hamarosan bezárhatnak a mobil mintavételi helyek
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A COVID-19 elleni védőoltás második dózisát eddig 1 024 710 személy, az első dózist pedig 1 840 253 fő kapta meg. Elena Prokopová, az egészségügyi minisztérium gyermekgyógyászati szakértője elmondta: a szlovák gyermekorvosok támogatják a 12 és 15 év közötti gyerekek oltását.

Jövő hétfőtől (június 14.) két járásban lesz érvényben másodfokú és három járásban elsőfokú riasztás. Másodfokú éberségi fázisban lesz 19, elsőfokúban 49 járás. Hat járás megfigyelési fázisba kerül.

Mišík elmondása szerint a szomszédos országokban is kedvezően alakult a járványhelyzet. Európán belül csupán Portugália és Nagy-Britannia mutatott mérsékelt romlást.

Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügy-miniszter elmondása szerint várhatóan június végéig bezárják a mobil mintavételi helyeket. Helyettük kisebb számban olyan tesztelőhelyeket fognak létesíteni, ahol többféle szűrővizsgálatot is lehet majd abszolválni. Hozzátette: ezzel véget ér a tömeges tesztelés időszaka.

A tárca foglalkozni fog azzal a kérdéssel is, hogy a harmadik országok állampolgárai felvehetik-e Szlovákiában az oltást. A 60 évnél idősebb személyek Szputnyikkal való oltásáról azt mondta, hogy miután az orosz fél rendelkezésre bocsátotta a szükséges információkat, Szlovákiában is megtehették ezt a lépést.

Az egészségügyi tárca fontolgatja egy központ nyitását azok számára, akiknél komolyabb mellékhatások jelentkeztek a vakcina első dózisa után. Prokopová hozzátette: indokolt esetben az érintett személynek nem adják be a védőoltás második adagját.


TASR