Tovább marad hatalmon az új rendőrfőkapitány - akadékoskodik az SNS, Kiska vétóra készül

Milan Lučanský június elejétől foglalta el a helyét, miután Tibor Gašpar lemondott. Mandátuma ideiglenes, őszig kellene betöltenie, amikor már a Tomáš Drucker rövid belügyminiszteri pályafutása alatt benyújtott javaslat szerint választanák meg az utódját. De ez nem így lesz.

Tovább marad hatalmon az új rendőrfőkapitány - akadékoskodik az SNS, Kiska vétóra készül
Milan Lučanský (Fotó: TASR)

Lučanský hosszabb ideig töltheti be az országos rendőrfőkapitányi tisztséget, mint arra elsőre számítani lehetett - írja a SME hétfőn.

Drucker javaslatát illetően ugyanis nem teljes az egyetértés a koalíción belül. Emiatt a tárcaközi egyeztetésre benyújtott belügyi javaslat egyelőre ebben a fázisban ragadt, és a Denisa Saková (Smer) vezette tárcának ezt nem sikerült lezárnia. Mindenesetre azt ígérik, ezt mielőbb megteszik.

Lucia Kirinovičová belügyi szóvivő közlése szerint beledolgozzák a törvényjavaslatba a felmerült problémákat, és azután kerülhet a kormány elé.

Drucker eredetileg azt szerette volna, hogy október 1-jétől már az új jogszabály szerint megválasztott rendőrkapitány töltené be a tisztséget, ez a dátum azonban minden valószínűség szerint kitolódik, mégpedig 2019. január 1-re.

Korábban kizárólag a belügyminiszter hatáskörébe tartozott a rendőrfőkapitány jelölése vagy leváltása, a jövőben ez változhat. A rendőrkapitányt, valamint a belügyminisztériumi főfelügyelőség vezetőjét a jövőben kétfordulós pályázaton választanák ki, és nyilvánosan meg is hallgatnák őket. A jelölteket egy héttagú bizottság választaná ki, melyben a belügyminisztérium jelöltjein kívül a Legfőbb Ügyészség és a szakszervezetek delegáltjai is jelen lesznek. A meghallgatásokat követően a belügyminiszter megegyezne az illetékes parlamenti bizottsággal, melyben a koalíciónak van többsége.

Ezt a módszert egyébként már bírálta Daniel Lipšic korábbi belügyminiszter és az ellenzék is. Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) pedig még rosszabbnak nevezte ezt a modellt, mint amilyen a jelenlegi. Úgy látja, ezzel a rendőrkapitány tulajdonképpen leválthatatlan lenne, és hasonló helyzet alakulna ki, mint Dušan Kováčik speciális ügyésszel.

A jogszabály része ugyanis az, hogy a rendőrkapitánynak hétéves mandátumi ideje lenne, ami pedig azt jelenti, hogy több kormányon is átívelne a funkciója. Tehát egy új kormány belügyminisztere is felelne azért, amit a rendőrkapitány tesz. Ez az a részlet, ami miatt a javaslat vétójára készül Andrej Kiska államfő is.

Nem ért egyet a javaslattal a koalíció egésze is. Az SNS azt szeretné, ha a belügyminiszternek megmaradna a joga arra, hogy azonnali hatállyal meneszthesse a rendőrkapitányt. Frakcióvezetőjük, Tibor Bernaťák azt mondta, hogy inkább egy négy plusz négy éves időszak mellett lennének.

(SME)