Tovább romlott az USA-EU kapcsolata. Trump szó nélkül megalázta Brüsszelt

2019. január 8. - 20:46 | Külföld

Az amerikai külügyminisztérium nemrég lefokozta az Európai Unió washingtoni képviseletének diplomáciai státusát, anélkül, hogy erről értesítést küldött volna - erősítette meg kedden az Európai Bizottság.

Tovább romlott az USA-EU kapcsolata. Trump szó nélkül megalázta Brüsszelt
illusztráció (wikipédia)

Elsőként a Deutsche Welle német közszolgálati csatorna számolt be arról, hogy az Egyesült Államok mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU külképviseletét állami szintről a nemzetközi szervezetek szintjére.

Nem lehet egyelőre tudni, hogy ez pontosan mikor történhetett, a beszámolók szerint a lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan európai uniós nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.

Maja Kocijancic, az Európai Bizottság egyik szóvivője újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a történteket. Elmondta, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak az illetékes amerikai szervekkel arról, hogy a lépésnek milyen következményei lehetnek a képviseletre és annak munkatársaira nézve.

A protokoll megváltozása nyomán veszít jelentőségéből a hagyományosan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító Európai Unió washingtoni külképviselete, az ott dolgozó diplomatákat várhatóan ritkábban fogják meghívni a kiemelt eseményekre.

Szakértők szerint válaszintézkedések ugyanakkor jelenleg szóba sem jöhetnek. Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között, azonban még így is a felek közötti a világ legerősebb kereskedelmi viszonylata.

MTI