Tovább terjed a sárgaság, 33 gyermek került a kassai kórházba

2023. március 26. - 19:18 | Régió

Pénteken újabb 12 hepatitis A típusú fertőző betegséggel diagnosztizált beteget fogadtak be a kassai gyermekkórházba, ezzel 33-ra nőtt az ezzel a diagnózissal kórházba került gyermekek száma.

Tovább terjed a sárgaság, 33 gyermek került a kassai kórházba
Andrej Koman (TASR)

Jelenleg aktív járvány zajlik egy marginalizált közösségben Szepsibe (Moldva na Bodvou, Kassa-környéki járás).

A kassai gyermekkórház koordinációs értekezlete után Michal Palkovič, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára tájékoztatott a helyzetről.

„A kassai gyermekkórház egészségügyi ellátását semmiféle veszély nem fenyegeti. Az egyes kórházak képviselőivel nagyon hatékony módszerekben állapodtunk meg annak érdekében, hogy a következő időszakban a betegek számának növekedése esetén is hatékonyak legyenek a járványügyi tervek, és az egyes szervezetek közötti együttműködés is kellően hatékony legyen“ – mondta Palkovič.

Mint hozzátette, a főhigiénikus a Regionális Népegészségügyi Hivatallal közösen már jelenleg is keresik a hatékony megelőzési eszközöket és megoldásokat közvetlenül a marginalizált közösségek járványaira nézve.

Hétfőn 13 órakor Szepsiben találkoznak az érintett szakemberek és a roma közösségekért felelős kormány képviselőjével, ahol jelenleg a betegség a legnagyobb mértékben fenyeget.

Mint Andrej Koman, a kassai gyermekkórház igazgatója elmondta, a kórházban főként öt-kilenc éves gyerekeket fogadnak. Biztosított róla, hogy a jelenlegi helyzet nem befolyásolja a kórház normál működését és a többi beteget sem.

A betegség tavaly decemberben tört ki a Luník IX-es lakótelepen, idén március elején pedig újabb járvány tört ki Szepsi településen. A Luník IX-ben jelenleg stabil a helyzet.

(sme.sk)