További 16 ország számára nyitja meg határait Szlovákia

2020. június 9. - 10:46 | Belföld

Igor Matovič kormányfő kedden a szakmai konzílium után arról tájékoztatott, hogy Szlovákia további 16 országból teszi lehetővé a beutazást.

További 16 ország számára nyitja meg határait Szlovákia
Fotó: TASR

Csehországon, Magyarországon és Ausztrián kívül már problémamentesen utazhatnak Szlovákiába

a Németországból, Liechtensteinből, Svájcból, Szlovéniából, Horvátországból, Bulgáriából, Görögországból, Ciprusról, Máltáról, Észtországból, Lettországból, Litvániából, Norvégiából, Dániából és Izlandról érkezők.

A szakmai konzíliumon egyúttal biztonságosnak nyilvánították a kiutazást ezekbe az országokba.

Ján Mikas tiszti főorvos hozzátette, a biztonságos országok listáját kéthetes intervallumokban fogják aktualizálni. Kiemelte, mivel szabad mozgás lesz a határokon, arra számítanak, hogy az emberek nagyon felelősségteljesen fognak viselkedni.

Zuzana Krištúfková járványügyi szakértő hozzátette, azoknak, akik nem a 16 biztonságosnak nyilvánított országból érkeznek Szlovákiába, azt javasolják, hogy az indulás előtt csináltassanak koronavírustesztet, majd a hazaérkezés után lépjenek kapcsolatba a Közegészségügyi Hivatallal, vonuljanak önkéntes házi karanténba. Ezt követően az ötödik napon itthon is teszteltessék le magukat, és ha az is negatív lesz, ismét szabadon mozoghatnak.

“Bevallom, nagyon kellemesen meglepett, hogy milyen türelmesek a szlovákiaiak. Ezért szeretnék mindenkinek köszönetet mondani. Az, hogy a vírus itt követelte a legkevesebb halálos áldozatot, az az embereknek köszönhető” - hangsúlyozta a szakértő, és egyúttal azt javasolta, hogy mindenki élvezze ki a nyarat.

Matovič hozzátette, a biztonságos országokkal minden formában újraindul a nemzetközi tömegközlekedés, tehát a légi közlekedés is.

“Sajnos egyelőre nincs az összes országgal kétoldalú megállapodás” - tette hozzá Matovič, tehát indulás előtt mindenképp érdemes tájékozódni az adott országban érvényes intézkedésekről.

“A legnagyobb rizikót Európában a szlovákiai polgárok számára az Egyesült Királyság és Svédország jelenti” - emelte ki Matovič.

Kapcsolódó cikkek:

(para)