Továbbra is bűncselekménynek számít az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat

Továbbra is bűncselekménynek minősül Kenyában az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat létesítése - határozott pénteken a kelet-afrikai ország legfelsőbb bírósága.

Továbbra is bűncselekménynek számít az azonos neműek közötti szexuális kapcsolat
Fotó: pexels.com

A három bíróból álló testület egyhangúlag elutasította azokat a petíciókat, amelyekben kérvényezték a homoszexualitás büntethetőségének feloldását. 

A kezdeményezők szerint alkotmányellenes bűncselekménynek minősíteni két azonos nemű felnőtt kölcsönös beleegyezésen alapuló kapcsolatát, mert az alapvető jogokat sért. A legfelsőbb bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a kifogásolt jogszabályrészletek nem sértik az alkotmányt.

A kenyai homoszexuális közösség reménykedett abban, hogy a legfelsőbb bíróság esetleg történelmet ír, és eltörli az azonos neműek kapcsolatának kriminalizálását, ami akár a hasonló gyakorlatot követő több afrikai országot is ugyanerre ösztönözhetné. A helyi melegjogi aktivisták fellebbezni készülnek.

A kenyai törvények értelmében 14 éves börtönbüntetéssel sújtható az, akit homoszexuális kapcsolat létesítése miatt elítélnek.

A Nemzeti Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság nevű, nairobi székhelyű szervezet szerint a régi gyarmati időkből származó jogszabályok miatt a kenyai homoszexuális közösség erőszakos támadásoknak, zsarolásnak, zaklatásnak és kínzásnak van kitéve. A kriminalizáló törvények emberek életét teszik tönkre, és ezeknek nincs helyük egy demokratikus kenyai társadalomban - hangoztatta a szervezet a bírósági határozat közzététele után. 

Jogvédők szerint a világon mintegy 70 országban számít bűncselekménynek az azonos neműek közötti kapcsolat, ezek között van 33 afrikai ország.

Uhuru Kenyatta kenyai államfő tavaly azt nyilatkozta a CNN televíziónak adott interjújában, hogy a melegjogoknak "nincs nagy jelentősége" az országában, és az azonos nemű kapcsolatok kriminalizálását a lakosság "99 százaléka" támogatja.

MTI