Továbbra is elnök nélkül marad a Legfelsőbb Bíróság

2019. november 25. - 17:42 | Belföld

A Bírói Tanács ezúttal sem választotta meg a Legfelsőbb Bíróság elnökét. A jelöltek egyike sem kapott elegendő számú szavazatot. Január 27-án tartanak újabb választást.

Továbbra is elnök nélkül marad a Legfelsőbb Bíróság
Fotó: TASR

Január 8-ig állíthatnak újabb jelölteket az illetékes szervezetek. A szavazás eredményéről Marcela Kosová, a Legfelsőbb Bíróság választási bizottságának elnöke tájékoztatott.

Ján Šikuta mellett a Bírói Tanács nyolc tagja szavazott, ellene senki sem, nyolcan tartózkodtak a szavazástól. Alena Šišková két szavazatot kapott, heten ellene voksoltak, heten tartózkodtak. A megválasztáshoz szavazattöbbségre van szükség.

„A Bírói Tanács a titkos szavazás után megállapította, hogy egyik jelölt sem szerezte meg a szavazatok többségét” – közölte Lenka Praženková, a Bírói Tanács elnöke.

A következő választáson részt vehetnek az első körben meg nem választott jelöltek is: Jana Bajánková, Jana Mesiarkinová és Štefan Harabin. A Bírói Tanácsban tárgyalás folyik arról, hogy nyilvánossá tegyék az eddig titkos szavazást.

Jelölteket a Bírói Tanács tagjai,a bírói tanácsok, a bírói szakmai szervezetek, a bírói plénum, a Legfelsőbb Bíróság bírói és az igazságügyi miniszter javasolhat. Elnöknek csak a Legfelsőbb Bíróság bírója választható meg.

Második nekifutásra sem sikerült a választás. Az első sikertelen szavazás szeptemberben volt. A Legfelsőbb Bíróság elnőki teendőit jelenleg Jarmila Urbancová alelnök látja el.


TASR/para