Továbbra is eltűntként tartanak nyilván 70 gyereket a celebeszi földrengés óta

Továbbra is eltűntként tartanak nyilván legalább 70 gyereket az indonéziai Celebesz szigetét szeptember végén megrázó, 7,5-ös erősségű földrengés és az azt követő szökőár pusztításai óta - közölte pénteken a helyi szociális ügyi minisztérium.

A legutóbbi hivatalos adatok szerint az indonéziai Celebesz szigetét szeptember 28-án megrázó, 7,5-ös erősségű földrengés és az azt követő szökőár következtében legalább 2103 ember vesztette életét, 4612 ember pedig megsérült.

A katasztrófa következtében eltűntek hivatalos száma 680, bár az indonéziai hatóságok becslése szerint közel 5000 ember lehet a romok alatt a természeti csapások által leginkább sújtott térségekben, amelyekben viszont már befejeződtek a keresési munkálatok.

Az indonéz szociális ügyi minisztérium gyerekek társadalmi rehabilitációjáért felelős osztályának vezetője az EFE spanyol hírügynökségnek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy az eltűnt gyerekekre vonatkozó szám abból a nyilvántartásból származik, amelyet a gyereküket kereső szülőkről és párokról vezetnek.

Az indonéz gyerekvédelmi bizottság és a terepen tevékenykedő civil szervezetek figyelmeztettek arra, hogy a gyerekek emberkereskedelemnek és szexuális bántalmazásnak lehetnek kitéve.

A hozzávetőleg 17 ezer szigetből álló Indonézia a mintegy 40 ezer kilométer hosszú, úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrű mentén fekszik, ahol az átlagosnál sokkal több a földrengés és a vulkánkitörés.

MTI