Továbbra is felfelé kúsznak az élelmiszerárak, Druckerék vázolták, milyen lépéseket tehetne a földművelésügyi miniszter

2022. április 19. - 13:02 | Belföld

A parlamenten kívüli Dobrá voľba a Umiernení párt felszólította a kormányt, hogy biztosítsa az alapélelmiszerek árrésének kötelező ellenőrzését és közzétételét.

Továbbra is felfelé kúsznak az élelmiszerárak, Druckerék vázolták, milyen lépéseket tehetne a földművelésügyi miniszter
Illusztráció (Fotó: TASR)

Tomáš Drucker, a párt elnöke szerint a kormány olcsó trükkjei ellenére egyre drágul az élelmiszer. Szerinte a Samuel Vlčan (OĽaNO-jelölt) földművelésügyi miniszter és a kereskedők között kötött „áttörő megállapodás” csupán reklám és színjáték volt, ennek teljesítését a kormány nem felügyeli.

Megjegyezte, hogy a megállapodásban feltüntetett tizenhárom alapvető élelmiszer újbóli megvásárlása Csehországban, Lengyelországban, Magyarországon és Szlovákiában további áremelkedést mutatott az egyes üzletláncoktól függően – valahol nem nőttek az árak, sőt volt, hogy csökkentek is, máshol viszont akár 20 százalékos drágulást is feljegyeztek.

Alojz Hlina pártelnök szerint a Vlčan által garantált árak a legmagasabbak Közép-Szlovákiában, és rámutatott, hogy a megállapodás aláírása óta a miniszter semmit sem csinált. Szerinte a nyilvánosság nem tudja, hogy a megállapodást betartják-e, mivel az állam ezt nem ellenőrzi és nem teszi lehetővé a nyilvános ellenőrzést sem. A párt két összehasonlító vásárlást is végzett, ebből pedig az derült ki, hogy az árak továbbra is nőnek.

„Felszólítjuk a kormányt, hogy tizenhárom alapvető élelmiszer esetében vezesse be a kereskedők árrésének ellenőrzését és kötelező közzétételét. Csak így tudhatjuk meg, hogy a kereskedők betartják-e a szavukat” – mondta Hlina.

Drucker szerint a legfőbb ideje annak, hogy a miniszter felhagyjon az olcsó trükkökkel, és foglalkozzon azzal, amit saját maga kezdeményezett.


TASR/para